El 19 i 20 d’agost es va celebrar la 56a edició de la Universitat Catalana d’Estiu. I els nostres associats Carme Domingo i Marí Magriñá hi van assistir.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ha organitzat trenta-quatre jornades d’agricultura dins la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. Cadascuna d’aquestes edicions s’ha dedicat monogràficament a temes d’interès del sector agrari català, i del conjunt dels Països Catalans.
En aquesta trenta-cinquena edició parlarem de la vitivinicultura d’alçada i el canvi climàtic als Països Catalans. El canvi climàtic afecta tota l’agricultura i a totes les activitats econòmiques i humanes d’arreu. En el cas concret de la viticultura el canvi climàtic té un impacte destacat des de fa temps, però en els darrers anys s’ha accelerat amb diversos fenòmens extrems com fortes sequeres i altes temperatures, pluges excessives en altres anys, pedregades, etc.
La viticultura ocupa una part important de la superfície agrícola de les nostres comarques, especialment les de secà properes a la mar Mediterrània, i és en aquestes zones on el canvi climàtic està afectant considerablement aquest conreu.
Davant d’aquesta tendència, a poc a poc es van fent plantacions en zones més elevades, amb temperatures inferiors i millors condicions climàtiques. Però aquesta viticultura d’alçada és molt diferent de la de la plana, i presenta altres tipus de reptes. Des d’escollir varietats de raïm més adequades, fins a defensar-se de pedregades, gelades i de la fauna silvestre, o haver de treballar en forts pendents del terreny. Per això sovint es parla de viticultura heroica quan ens referim a aquesta activitat en aquestes zones.
És per tot això que la ICEA ha cregut oportú dedicar aquesta edició a la “Viticultura d’alçada i canvi climàtic als Països Catalans” en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, al peu del Canigó i al costat de vinyes a més de 500 metres sobre el nivell del mar.