XXVIIè Congrés ACE: Innovacions en Shelflife

El dia 15 d’abril de 2016 es va celebrar a l’Hotel PortAventura (Vila-seca) la jornada tècnica que l’Associació Catalana d’Enòlegs realitza cada any, i que ha versat sobre les Innovacions en Shelflife: estratègies per mantenir les característiques dels nostres vins al llarg del temps.

Els enòlegs, juntament amb els estudiants d’enologia de la URV (becats per l’empresa Lallemand) es reuniren a la sala convencions de l’Hotel PortAventura per informar-se sobre un tema tan candent com són els diferents aspectes relacionats amb l’estabilitat dels vins.

S’inicia la jornada amb la presentació per part de Toni Cantos, president de l’Associació Catalana d’Enòlegs i Carles Playà, degà del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya.

La temàtica d’aquest any va comptar amb especialistes en diferents matèries que ens mostraren la seva aportació tant en investigació com en desenvolupament de metodologies en el camp de la estabilització dels vins. Així varem comptar amb la col·laboració de Matteo Marangon , professor del Plumpton College de Birghton, que ens parlà de les investigacions que s’està fent en «l’estabilització proteica». També participà Mª del Carmen Portillo , pertanyent al grup de Biotecnologia enològica de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, que ens mostrà les investigacions que han fet sobre la perspectiva de l’ús de la seqüenciació massiva en el món de la vitivinicultura. Posteriorment, intervingueren André Fuster , professor de la universitat de Toulouse, i pertanyent al departament tècnic d’Agrovin a França, que ens parlà de l’estabilització de la matèria colorant dels vins negres en fermentació; Victor Puente , director tècnic de Laffort que ens parla dels estudis fets sobre l’estabilització microbiològica; José María de la Heras , director tècnic de Lallemand, ens mostrà els resultats obtinguts en diferents estudis nacionals i internacionals sobre la protecció de l’oxidació durant la criança i, finalment, intervingueren Josep Gual i Giacomo Cocci de Magusa, que exposà els estudis fets sobre l’estabilització tartàrica a traves del bescanvi catiònic.

La jornada continuar a la tarda amb una taula rodona i un tast de BAVS (begudes aromatitzades en base de vi), sangries i vermut que conferiren una bona cloenda de la jornada, si ens atenem a les múltiples intervencions de part dels assistents.

Participaren a la taula rodona Isaac Rigau (com a representant de Laffort), Carles Playà (degà del col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya), Mari Carmen de Francisco (com a representant de Codorniu), Joan Miquel Canals (degà de la facultat d’Enologia de la URV), Anton Castellà (de la DO Catalunya) i Gregori Luengo (export Manager del Celler Sort del Castell i el producte estrella del vermut Yzaguirre). Per finalitzar es tastaren diferents estils de BAVS, sangries i vermuts.

Taula rodona Congrés ACE 2016

 

>> Descarrega el triptic del Congrés

Material tècnic del XXVII Congrés Anual ACE: Innovacions en Shelflife

A continuació podeu trobar els materials de les ponències i presentacions del XXVIIè Congrés Anual ACE dedicat a les Innovacions en Shelflife que va tenir lloc el 15 d’abril de 2016 a l’Hotel PortAventura (Vila-seca).