El 17 d’abril de 2015 es va celebrar la jornada tècnica que l’Associació Catalana d’Enòlegs realitza cada any, i que aquest cop fou a Arnes (Terra Alta).
Els enòlegs, juntament amb els estudiants d’enologia de la URV (becats per l’empresa Lallemand) es reuniren a la sala d’acte de Vilar Rurals d’Arnes per informar-se sobre els llevats no-Saccharomyces . Previament a l’inici de les jornades va fer la presentació de l’esdeveniment el president de l’ACE, Antoni Cantos i en Carles Playà (Degà del CEEC), aquest va informar sobre el recent conveni de col·laboració entre el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC) i el col·legi Oficial d’Enginyer Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya, per tal de sumar sinèrgies properament.
La temàtica d’aquest any va comptar amb la participació de Isak S. Pretorius, Deputy Vice-Chancellor Research Macquarie University Sidney (Australia), gràcies a la col.laboració d’INCAVI, que mitjançant el símil dels diferents instruments musicals d’una orquestra i les veus, lligà la música i l’elaboració d’un vi, posteriorment intervingueren Ramón González García, professor d’investigació del Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (CSIC-Universidad de La Rioja) que centra el seu estudi en com els llevats no-Saccharomyces poden controlar el grau alcohòlic dels vins. Posteriorment intervingueren els tècnics Arnauld Delaherche (d’AEB Group), Victor Puente (de Laffort), l’investigador Ignacio Belda (d’Agrovin), Laurent Hubert (de CHS Hansen) i l’Anna Puig (investigadora de l’IRTA-INCAVI en un treball d’investigació de Lallemand), que donaren les aplicacions dels llevats no-Saccharomyces en la bioprotecció, el control microbiològic amb Torulaspora delbruecki, com a font d’enzims d’interès enològic, com a bioprotectors de mostos y personalització de vins, i l’experimentació amb garnatxa blanca de la Terra Alta respectivament.
La jornada va finalitzar amb un tast de vins elaborats amb garnatxa i comentat per cada un dels elaboradors dels vins a tastar: “Altés Benufet” del celler Herencia Altés, “Rebels de Batea” de Bodegas Torres, “Lafou els Amelers” i finalment Frisach Vernatxa, de Celler Frisach de Corbera d’Ebre.
>>Descarrega el dossier de les ponències del Congrés >>Desgarrega el tríptic del Congrés |