Enòlegs que treballen en diversos punts de Catalunya parlen de la situació en un moment clau de la seva feina: decidir quin és el moment òptim d’iniciar la collita.
Que serà una anyada complicada i difícil, fa temps que es diu i s’espera. Que per la manca de pluges els grans de raïm no han crescut com deurien, en algunes zones, també. I que hi haurà una davallada generalitzada de la producció, comença a ser una realitat. Malgrat que és cert que no es pot generalitzar, perquè hi ha boniques excepcions a Catalunya, enguany es parla d’una verema extrema, per molts més. Els enòlegs en fan la seva valoració particular, coincidint amb la seva època de màxima activitat.
Al Penedès, any extrem
Vadevi ha parlat amb diversos professionals que tenen projecte o assessoren cellers en diversos punts de Catalunya. Des del Penedès, el responsable d’aquesta àrea de Cavas Hill, i també president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, Pere Campos, referma la teoria que enguany serà una de les anyades més extremes que recorda. I porta més d’una trentena de campanyes en actiu. “A casa hem entrat les varietats primerenques, chardonnay i pinot noir, i de moment ja hem fet el càlcul d’haver perdut vora el 50% de la collita”, lamenta. I a més a més, malgrat que puntualitza haver obtingut bons rendiments en premsa, també es troben amb una altra casuística que marcarà el vi de l’any: una alta concentració, que més enllà d’aportar més aromes, també pot condicionar el color del producte acabat.
Pel que fa a la resta de varietats, segueixen fent controls de maduració per decidir quan és el moment òptim de collita. “La xarel·lo està tenint una maduració irregular, i els grans són petits com pèsols, explica Campos, i “la macabeu, costa molt que maduri”, dirà, lamentant que fins i tot ha vist com s’assecava alguna planta d’aquesta varietat (d’uns quaranta anys) en una finca pròpia d’Olèrdola.
“Serà una anyada complicada, però hem d’esperar al final per veure què passa”, dirà; “com a mínim, apunta, de moment la sanitat està sent bona”.
Pla de Bages i Empordà, any difícil, però més similar a anyades passades
Carles Playà és un enòleg assentat al Pla de Bages – també president de la seva denominació d’origen des d’aquestes passades eleccions-, però que assessora projectes d’arreu del territori. Seguint el fil d’en Campos, confirma que al Penedès calculen pèrdues importants de producció, que poden anar del 40 al 60% en funció de la zona; però, en contra, comparteix que en territori bagenc la situació es pot assimilar força a “anys normals”, tant pel que fa a la maduració com a la producció. “Collirem una mica per sota, perquè els rendiments baixaran, però aquí ha plogut una mica i la situació no està sent tan difícil com en altres territoris del país”. De tota manera, insisteix en la necessitat de fer un bon seguiment a la planta aquests dies, perquè encara estan “a un mes vista” de començar la collita: “Aquests darrers dies donaran molta informació sobre el resultat final”, puntualitza.
Els projectes que ell assessora a l’Empordà li donen pistes sobre un context podria seguir aquest mateix camí. “Allí hi ha una mica més de sequera, però no és en cap cas exagerada“, continua. En aquest cas, ja hi ha alguns cellers que han collit les varietats més primerenques, però encara falten uns dies per arrencar amb les garnatxes i macabeus, el gruix de la verema d’un territori on també, dirà l’enòleg, hi poden haver diferències significatives segons la finca estigui a la plana o més a la zona de l’Albera.
“Enguany, es fa complicat fer prediccions, perquè no ens trobem davant els paràmetres estàndards”, continua. “Hem d’estar atents per veure com es comporta la planta: si aportarà els sucres al raïm o li prendrà l’aigua per necessitats hídriques”, conclou.
Les zones baixes del Priorat, patiran
“Al Penedès, la valoració general és dolenta“, dirà una nova veu experta. L’enòleg i assessor Jaume Àrboles, amb un peu en diversos projectes vitivinícoles d’arreu de Catalunya, comparteix la seva visió de la campanya 2023 amb Vadevi, havent començat a collir algunes varietats, i tot esperant moment òptim per continuar amb la resta.
Àrboles posa també el focus en una altra regió on enguany també poden patir força la manca de pluges. “A les zones baixes de la comarca del Priorat estan patint molt i fins i tot s’hi ha vist morir algun cep“, lamenta l’enòleg; i s’atura en aquest punt de la geografia vitivinícola per dir que hi haurà “pèrdues significatives” en un territori ja tradicionalment marcat pels rendiments baixos, tot i que puntualitza que les zones més altes poden veure menys afectada la seva collita.
En canvi, Àrboles posa un punt d’optimisme a la conversa i comparteix que en les finques de la regió de Costers del Segre, on hi ha plogut més, perdran quilos, però no seran “grans xifres”; i finalitza en la que entén serà la zona vitivinícola de Catalunya on hi haurà millors resultats aquesta campanya: la Terra Alta. “Allí hi ha plogut més, la planta ha tingut prou recursos per fer fulla i ha pogut respirar”, assenyala. “Podríem dir, ara per ara, que podria ser la regió on menys pèrdues s’hi puguin registrar”.
Sigui com sigui, la reflexió general amb què l’enòleg tanca la conversa fa un pas més enllà, i entén que la falta d’aigua d’aquest 2023 pot revertir, per descomptat sobre la collita d’enguany, però comprometre seriosament el futur de la planta. “El cep necessita aigua per sobreviure, per tenir les reserves necessàries per a un nou cicle”, lamenta, “si no arribarà un moment que ni tan sols tindrà força per brotar”.