Salustià Álvarez, DOQ Priorat: “La sequera és més dràstica que la fil·loxera”

  • El president de l’entitat del vi prioratina parla a VADEVI de l’excepcionalitat que viu el camp i de la urgència d’activar mesures a llarg termini que permetin afrontar la crisi climàtica.

La comarca del Priorat està sent de la de les més afectades per la falta d’aigua i els seus conreus n’estan patint conseqüències greus. Salustià Álvarez, president de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, confirma que hi ha finques que colliran fins a un 50% menys de raïm, o fins i tot lamenta que estan morint ceps. La situació s’agreuja a mesura que les plantes sumen mesos i anyades sense pluja, i aquesta realitat climàtica, afirma el president, demana d’accions urgents i de llarg termini: “Som davant una situació d’excepcionalitat que demana mesures excepcionals”, clama.

La vinya està molt estressada

  • Heu començat a vermar a les finques de la DOQ Priorat?

Hi ha pocs cellers que han començat, però la majoria iniciaran la campanya 2024 aquests dies.

  • Com està, la vinya?

Sense un reg que hidrati la planta, la vinya està patint una situació greu d’estrès. Hi ha algunes finques que estan molt afectades i que no colliran pràcticament res, fins i tot, han mort ceps.

  • Heu fet alguna previsió de com serà la collita 2024?

Depèn molt de la zona, però excepte algunes excepcions, on les afectacions són petites, hi ha pèrdues generalitzades que podrien anar del 35 al 45% de la producció.

  • I la d’enguany, malauradament, no és la primera anyada en què la producció va a la baixa…

Estem davant d’una excepcionalitat tan gran que demana amb urgència una acció excepcional per poder hidratar les plantes en la mesura que sigui possible. Des de recomanacions en les pràctiques agronòmiques adaptades a les condicions climàtiques actuals, a impulsar línies de treball que es basin a detectar les necessitats hídriques al Priorat en un horitzó de 25 anys. Tot plegat, amb la mirada a aconseguir que tots els recursos hídrics de què disposem, des del pantà de Siurana als rius Montsant i Cortiella, es quedin a la comarca, i aprenguem a tractar-la i gestionar-la.

  • Planteja projectes a llarg termini, però la sequera actual en complica la viabilitat…

És imperiós trobar solucions immediates que garanteixin un reg que ara mateix és imprescindible per a la supervivència del camp prioratí, però no és un tema d’ara, s’ha de pensar a llarg termini perquè hi ha molts altres factors que en depenen i que poden esdevenir crítics.

“La pèrdua de joves és la pèrdua de futur”

  • A què es refereix?

A la DOQ tenim inscrits 58 pagesos joves, i el nostre objectiu és aconseguir que no en plegui cap per culpa de la sequera. Hem de trobar la manera de garantir que ningú es vegi obligat a deixar la seva explotació, perquè la pèrdua de joves és la pèrdua del futur. I el mateix passa amb els nous cellers i projectes vinícoles que tenim a la regió. Hem de poder retenir-los malgrat aquesta situació d’excepcionalitat que està portant el sector al límit.

  • Quines accions creu que poden acompanyar aquesta estratègia?

Penso que el departament d’Agricultura activarà mesures útils que puguin ajudar o acompanyar els projectes amb més dificultats, i des de la mateixa DOQ també ho hem de fer. Però insisteixo en el llarg termini perquè les plantes estan tan afectades que no serà qüestió d’un any. La sequera és preocupant i decebedora, fins i tot, més dràstica del que fou en el seu moment la fil·loxera.

  • En quin sentit?

Quan ens va arribar la plaga de la fil·loxera, vam perdre moltes plantes, però sabíem quina era la solució per fer-hi front: plantar peus americans, que n’eren resistents. Ara, la situació és diferent. Si no plou o aconseguim aigua de reg per hidratar la planta, no sobreviurà. Cal un canvi agronòmic i una gran inversió que permeti gestionar l’aigua, i fer-ho de manera equilibrada, perquè si regues massa, la planta donarà altes produccions i perdrem identitat. I al Priorat no podem perdre identitat per poder salvar la planta. És imprescindible trobar l’equilibri just.

 

FONT: VADEVI