Reserveu la data a la vostra agenda!

Tenim el plaer d’anunciar-vos el pròxim Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2024.

En aquesta nova edició explorarem un dels temes de major impacte en la vitivinicultura: la sensorització i la intel·ligència artificial en el procés d’elaboració.
És l’enologia que ve: disposar de sensors en tot el recorregut del vi, en el recorregut de tots els vins, al servei de la percepció de l’enòleg. I amb la intel·ligència artificial (IA) processant aquests milions de dades fins a fer-los comprensibles, útils per a aconseguir la singularitat, l’excel·lència, la sostenibilitat en la creació de cada vi, convertit en un regal únic per als sentits.

Una trobada en el qual ens plantejarem com els nostres sentits poden anar més enllà i, amb ells, la capacitat de gestionar el procés d’elaboració, amb sensors en la vinya, el celler, l’ampolla i fins i tot en les preferències dels consumidors.

El lema de la trobada serà “SENSORITZACIÓ I IA: L’ENOLOGIA QUE VE”.

Data: Divendres, dia 15 de novembre de 2024
Lloc:  Cava Centre a la Fassina de Can Guineu, Sant Sadurní d’Anoia.

Serà una trobada en format híbrid de nou, en línia i presencial, per a facilitar la vostra participació.

Aviat rebreu un avanç del programa. De moment, us expliquem la proposta.

Els sentits de l’enologia:
L’enòleg assaja, des del coneixement, convertir la informació obtinguda a través dels seus receptors sensorials, els seus sentits, en dades fiables que li permetin prendre les millors decisions en la seva gestió del procés d’elaboració del vi.
Però humà, al cap i a la fi, els seus sentits són limitats. Les vinyes respiren i els grans de raïm acumulen el resultat d’aquesta respiració. En la vinya, cada vinya té la seva pròpia dinàmica, que escapa a l’atenció de l’enòleg. Que tampoc pot contemplar la dura pugna entre els microorganismes per prevaler, iniciada ja sobre la baia madura. Una pugna que esclatarà amb els grans en la fermentació com una autèntica tempesta molecular, invisible als sentits de l’elaborador que intentarà transcendir les seves mancances amb intuïció i experiència. Sens dubte, l’enòleg necessita més percepció, més sensacions, més enologia sensorial.

Podríem sentir la terra, l’aire, l’aigua, veure la respiració de la vinya, percebre l’autèntic sabor del raïm, les revolucions moleculars dels diferents llevats en el most, i la seva lenta progressió en les criances?, ampliar els components que defineixen els perfils sensorials d’un vi?, disposar de colossals quantitats de dades sobre la vinya, el procés en el celler, en l’ampolla, i les preferències sensorials del consumidor?, i disposar d’un instrument que converteixi aquesta allau de dades en informació comprensible, relacionada precisament fins a aconseguir un sòlid diagnòstic per a l’acció?

Aquesta és l’enologia que ve, i que abordarem en el Congrés Internacional ACE 2024, la sensorització: sensors en tot el recorregut del vi, de tots els vins, al servei de la percepció de l’enòleg. I la intel·ligència artificial (IA) processant milions de dades obtingudes fins a fer-los coherents, útils per a aconseguir la singularitat, l’excel·lència, la sostenibilitat en la creació de cada vi, convertit en un regal únic per als sentits.

Esperem que sigui del vostre grat!