L’Associació Priorat Enoturisme presenta aquest cap de setmana a Falset la primera edició de Temps de Priorat Enoturisme. Una festa que tindrà lloc a la tardor, el cap de setmana del 22 al 24 de novembre, i que els organitzadors volen donar a conèixer als visitants que aquest cap de setmana passaran per la comarca aprofitant la celebració de la Fira del Vi de Falset, on l’associació comptarà amb un espai propi, a més d’organitzar diferents tastos a la carpa Winelover de la fira.
La festa Temps de Priorat Enoturisme neix amb una missió clara: celebrar el ric tapís del territori, les tradicions, la natura, la cultura i l’hospitalitat de les gents del Priorat. I ho farà amb un programa transversal amb una àmplia oferta d’activitats destinades tant a professionals com a públic final, i que buscarà la complicitat de tots els sectors econòmics i socials de la comarca: cellers, molins d’oli, restaurant, allotjaments… i, en especial, amb el compromís i la participació de tots els socis de l’entitat Priorat Enoturisme. I tot, posant en valor la gastronomia, el paisatge i la cultura com a complements imprescindibles, i amb la sostenibilitat com a bandera.
Un dels actes centrals de l’esdeveniment serà la celebració de la I Jornada Cientificotècnica d’Enologia i Viticultura del Priorat, organitzada en col·laboració amb la Fundació URV, i amb el suport de la Facultat d’Enologia de la Universitat. Una trobada que serà el tret de sortida del cap de setmana de la festa, i que se celebrarà divendres 22 al matí a Falset.
El perquè de la festa
Els responsables de l’associació Priorat Enoturisme tenen clara la motivació que els ha portat a posar en marxa aquesta festa: “Des de l’associació, volem consolidar la comarca del Priorat com a referent mundial d’experiències enoturístiques sostenibles, autèntiques i immersives. Que ressoni amb públics diversos i que deixi un impacte positiu i durador en la comarca i, en especial, en els seus habitants”.
Abraçar l’essència del Priorat submergint al visitant en els seus paisatges accidentats; celebrar la diversitat oferint diversitat d’experiències que s’adaptin a un ampli ventall d’interessos; promoure la sostenibilitat implementant pràctiques ecològiques durant tot l’esdeveniment; fomentar la inclusió a través d’un entorn acollidor i accessible per a tots els visitants; o col·laborar amb els residents i les empreses locals per garantir experiències personalitzades als visitants són alguns dels principals reptes d’aquesta festa que espera poder tenir la seva rèplica també a la primavera. “La nostra intenció és que Temps de Priorat Enoturisme sigui bianual, amb una edició de tardor i una altra de primavera. Volem que siguin experiències que mostrin l’evolució de la vinya i el paisatge canviants durant l’any”, asseguren des de Priorat Enoturisme.
Així, la idea és que la festa de tardor sigui la festa principal, coincidint amb el final de la verema, l’inici de la temporada de l’oli nou i el Dia Mundial de l’Enoturisme Sostenible, i amb els sabors i les aromes dels productes de tardor com a protagonistes. Per la seva banda, la festa de primavera seria la benvinguda a una “nova vida”, amb la floració de la natura i el despertar del paisatge com a teló de fons.
Sobre el cartell
El cartell de la festa és obra de la dissenyadora Carol Van Waart, guanyadora d’un Premi Laus de Disseny en Tipografia en l’edició d’enguany.
El joc amb les dues gammes cromàtiques fa referència a les dues edicions de la festa (tardor-primavera), mentre que la tipografia, creada expressament per a l’esdeveniment, es basa en els dos conceptes que vertebren la seva identitat: desconnexió de la quotidianitat i els itineraris i paisatges propis del Priorat. Especial menció requereix la lletra ‘E’, que evoca les sinuoses corbes del paisatge a la vinya i a les carreteres del Priorat.
Sobre l’Associació Priorat Enoturisme
L’Associació Priorat Enoturisme, que naixia l’any 2013 de la mà dels diferents sectors econòmics al voltant del món del vi i de l’oli de la comarca del Priorat, està integrada actualment per una seixantena d’empreses entre les quals es troben allotjaments, restaurants, vinateries, molins d’oli artesà, alguns emmarcats dins la DOP Siurana, i cellers de les dues denominacions d’origen vinícoles del territori, la DO Montsant i la DOQ Priorat.
Com a membres de Prioritat (plataforma promotora de la comarca del Priorat com a Patrimoni de la Humanitat) i del Grup de Treball de la CETS (Carta Europea de Turisme Sostenible), des de l’Associació es treballa per un model viable i respectuós de comarca, tant a nivell paisatgístic com econòmic.