Febrer 2025 – Els taps han estat recollits durant els mesos de novembre, desembre i gener als municipis de Cassà de la Selva i Palafrugell, les seus de la prova pilot que la Fundació Institut Català del Suro va escollir per tal de posar a prova un sistema de recollida de taps de suro per reciclar. L’activitat forma part del projecte de bioeconomia forestal FUTURECORK, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
La prova pilot es va desplegar a una cinquantena de supermercats, hotels, botigues especialitzades, comerços i centres d’ensenyament de cadascun dels municipis, on els ciutadans poden dipositar els taps utilitzats en uns contenidors identificatius.
Actualment, arran de la repercussió i la bona acollida, s’ha anat ampliant a d’altres indrets i tipologies d’establiments que creuen en el projecte.
Resultats fins al moment
- A Cassà de la Selva s’han recuperat 40,79 kg que equival a 7.436 taps.
- A Palafrugell s’han recuperat 132,66 kg que equival a 24.315 taps.
- En total són 173,45 kg de taps de suro que equivalen a 31.750 taps de suro.
Aquesta acció s’allargarà durant tot aquest any i tindrà com a resultat final un informe tècnic i econòmic que reculli les conclusions extretes per tal d’implementar amb èxit un sistema de gestió integrada de taps de suro a nivell estatal.
Procés de recuperació
Pel que fa al retorn de la prova pilot als municipis, els taps de suro que es recuperen passen per un procés de comprovació per assegurar que no hi hagi cap material impropi. Aquests taps recuperats serviran per aplicar un paviment fet a partir de taps reciclats en un parc infantil, en el cas del municipi de Cassà de la Selva, i diversos escocells, a Palafrugell.
FUTURECORK
El projecte FUTURECORK cerca l’adaptació i l’optimització del sector surer a la situació ecològica, econòmica i social mitjançant la professionalització, l’emprenedoria i la diversificació del sector, l’augment del valor afegit de la cadena del suro i la dignificació del treball forestal mitjançant la comunicació i la sensibilització.
El projecte està coordinat per la Fundació Institut Català del Suro i compta amb la participació del Consorci Forestal de Catalunya, l’Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (ICIFOR, INIA-CSIC), la Universitat de Cadis, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques de Extremadura (CICYTEX) i la Confederació d’Organitzacions de Silvicultors d’Espanya (COSE).
Per a més informació:
📞 Cristina Martí – T. 635 80 21 04
📧 cmarti@icsuro.com

