L’INCAVI organitza les 37es jornades del Grup de Treball d’Experimentació en Viticultura i Enologia (GTEVE)

L'INCAVI organitza les 37es jornades del Grup de Treball d'Experimentació en Viticultura i Enologia (GTEVE)

 El congrés, que s’ha presentat a Madrid, tindrà lloc el 6 i 7 de maig al Penedès amb la participació de més de 20 institucions i 70 investigadors

·         El programa compta amb 42 ponències amb els darrers treballs d’R+D sobre vitivinicultura d’aquestes entitats públiques de recerca

 L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), a través del seu cap de Servei de Viticultura i Enologia, el doctor Xoán Elorduy, conjuntament amb el coordinador del Grup de Treball d’Experimentació en Viticultura i Enologia (GTEVE), Felix Cibriain, ha presentat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació quin serà el programa de la 37a reunió del GTEVE, que tindrà lloc el 6 i 7 de maig a Vilafranca del Penedès, organitzada per l’INCAVI.

 El programa de les jornades de treball, que tindrà lloc al Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, està format per 42 ponències i 7 d’aquestes presentacions d’estudis corren a càrrec de l’INCAVI.

En concret, el dimarts 6 de maig hi ha previstes dues sessions de conferències, en les que es podran conèixer alguns dels estudis que està duent a terme l’INCAVI, com l’anàlisi de “10 anys de la xarxa de seguiment de les vinyes en el Penedès”, que presentarà la investigadora en viticultura de l’INCAVI, la doctora Carme Domingo. Per la seva banda, l’investigador Lluís Giralt exposarà els estudis “10 anys d’experimentació en cobertes vegetalsGarnatxa blanca en cultiu ecològic a la DO Terra Alta”, i l’”Ajustament de la dosi de reg de suport de la vinya”. Posteriorment, els assistents visitaran el Vinseum i el celler De Muller a Reus.

La segona jornada inclourà dues sessions de conferències més on l’INCAVI exposarà quatre estudis. En la primera sessió s’explicarà la recerca feta al voltant de la varietat macabeu a la DO Tarragona, i com la càrrega de poda i la seva situació geogràfica afecten la producció i la qualitat dels vins, per part de la investigadora Claustre Grau. Ja en el segon cicle de conferències, els assistents coneixeran tres estudis més de l’INCAVI: la “Revalorització de les mares de vinificació com a font nutricional per a la fermentació del vi”, que exposarà la investigadora enològica, doctora Gemma Roca; “L’efecte de la tècnica UHPH a la composició fenòlica del most. Influència de la varietat, en col·laboració de la investigadora de CICYTEX-INTAEX, Esperanza Valdés; i, per últim, “Efectes sobre el perfil aromàtic de diverses fustes a la criança del vi”, que presentarà la doctora Fina Capdevila, responsable del laboratori de l’INCAVI de Vilafranca del Penedès. Per acabar la jornada, se celebrarà un tast de Vins de Finca Qualificada, on els participants del congrés podran degustar algunes de les referències vitivinícoles que han rebut aquesta distinció.

 El GTEVE és un grup de treball de centres públics d’R+D del sector vitivinícola que actua com a fòrum d’intercanvi d’experiències i coneixements en els camps de la viticultura i l’enologia. Alhora, fomenta les sinergies entre els diferents centres d’investigació del sector que el formen a escala estatal.

 

Sobre l’INCAVI

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de Centre Públic d’Investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional i té capacitat plena en matèria vitivinícola.

 Les actuacions de l’INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi, fins als mateixos consumidors finals. 

L’Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d’Origen i fomentar la cultura del vi.