- Aquesta ampliació d’analítiques acreditades és fruit de la transformació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi i de la seva aposta per potenciar l’INCAVI LAB i convertir-lo en un laboratori de referència pel sector vitivinícola.
El laboratori de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI LAB, modifica i amplia el seu port foli de serveis d’analítiques a partir d’aquest mes de març. D’una banda, ofereix un nou servei d’anàlisi d’informació nutricional, per donar compliment als requisits d’etiquetatge segons el Reglament UE 1169/2011. I, de l’altra, incorpora els següents paràmetres acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC), organisme que avalua la competència tècnica de laboratoris: Massa volúmica, Densitat relativa a 20ºC, Extracte sec i Contingut calòric. En el cas del Contingut Calòric, l’INCAVI és un dels primers laboratoris acreditat en aquest paràmetre.
Nous paràmetres acreditats per ENAC
L’INCAVI treballa per la qualitat, la singularització dels vins catalans i per contribuir a fer un model més sostenible. Acreditar paràmetres per ENAC significa aprofundir en la línia estratègica de millora continua de l’eficiència i seguretat en els resultats entregats als viticultors i cellerers que confien les seves mostres a l’INCAVI. D’aquesta manera, l’Institut dota de més eines, solucions i coneixement al servei públic del sector vitivinícola per garantir la qualitat dels vins que s’ofereixen al consumidor final.
Actualment, l’INCAVI LAB compta amb 89 paràmetres, sensorials i físic-químics, acreditats per aquesta normativa d’assegurament de la qualitat i això posiciona el laboratori com un centre públic d’analítiques físic-químiques i sensorials punter al servei del sector vitivinícola català. La directora de l’INCAVI, Alba Balcells, valora la feina en el marc de la transformació de l’institut: “Estem oferint solucions innovadores per a un sector altament competitiu amb vocació internacional. Ampliar el ventall de paràmetres acreditats per ENAC permet completar la capacitat analítica de l’INCAVI LAB responent a les necessitats i requeriments europeus als quals ha de fer front el sector.”
Un laboratori de referència
La transformació de l’INCAVI LAB, prevista en el Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, presentat públicament al gener de 2023, s’està duent a terme gràcies a un important esforç tant a nivell tècnic com a nivell econòmic, amb més d’1 milió i mig d’euros invertits fins al moment, per dotar al conjunt del sector d’una eina estratègica de servei públic per millorar la seva competitivitat.
Properament, l’INCAVI té previst presentar el Pla de Recerca i Innovació 2030, anomenat OENOTRIA, amb el qual, entre d’altres prioritats, la institució centrarà la seva agenda científica a mitjà termini vinculada a projectes estratègics en els àmbits de l’agronomia, la sostenibilitat, l’enologia i la biotecnologia i de l’economia de mercats.