L’INCAVI exposarà els seus darrers estudis sobre reg i innovació enològica a la Wine Innovation Week

L’INCAVI exposarà els seus darrers estudis sobre reg i innovació enològica a la Wine Innovation Week

El congrés s’ha presentat al Centre Àgora de la mà de la presidenta d’INNOVI, Mireia Torres, i del director general de l’INCAVI, Joan Gené

Sensors que monitoritzen el reg, llevats que baixen la graduació, l’ús de fusta catalana per aconseguir un perfil únic dels vins i la intel·ligència artificial per promoure el vi català, les ponències de l’INCAVI

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) estarà present a la Wine Innovation Week, organitzada pel Clúster Vitivinícola Català INNOVI que tindrà lloc del 25 al 27 de març a diversos cellers de Catalunya amb quatre ponències d’innovació vitivinícola. Els professionals del sector podran conèixer les darreres innovacions en productes i serveis vitivinícoles gràcies a un ampli programa de ponències i sessions demostratives, així com ampliar la seva xarxa de contactes i coneixements amb els actes de networking.

Joan Gené, director general de l’INCAVI, juntament amb Mireia Torres, presidenta d’INNOVI, han estat els encarregats de donar la benvinguda i presentar els reptes i oportunitats que portarà enguany la Wine Innovation Week a l’acte de presentació del congrés. Altrament, el cap de Servei de Viticultura i Enologia a l’INCAVI, Xoán Elorduy, ha participat en una taula rodona sobre la innovació en la cadena de valor vitivinícola que ha tingut lloc abans de la roda de premsa.

Ja dins del que serà el programa del congrés, el dimarts 25 de març, a la jornada que tindrà lloc al celler Edetària, l’investigador i tècnic de viticultura de l’INCAVI, Lluís Giralt, exposarà les conclusions extretes de les darreres experiències en la gestió de reg de suport en vinya, gràcies al seguiment de les dades climàtiques extretes dels observatoris del Meteocat de Gandesa, Batea i Horta de Sant Joan, les necessitats hídriques de la vinya i els factors que incideixen en elles, i l’apropament real a la parcel·la vitivinícola per tal d’observar i mesurar insitu accions com el creixement del brot i el desenvolupament vegetatiu, entre altres aspectes.

El dimecres 26 de març, el congrés es trasllada al celler Raimat, on la doctora en biologia, enòloga i investigadora de l’IRTA-INCAVI, Anna Puig, explicarà com l’ús de llevats durant el procés fermentatiu poden ajudar a mitigar els impactes del canvi climàtic a la indústria enològica, facilitant l’augment d’acidesa del vi i reduir el grau alcohòlic, donant lloc, per tant, a uns vins més equilibrats i frescos. Així mateix, el doctor i investigador de l’INCAVI, Enric Bartra, conduirà la ponència ‘Espècies forestals catalanes i el seu impacte en el vi’, i l’oportunitat que suposa l’ús de fusta local per aconseguir un perfil sensorial únic pels vins. Tanmateix, la demanda creixent de botes noves que s’està experimentant suposa una oportunitat d’economia circular per aprofitar algunes espècies forestals autòctones. Els assistents podran comparar i tastar els diferents perfils sensorials que adquireix un vi blanc segons la fusta de la bota emprada per l’envelliment: acàcia, castanyer, roure o cirerer.

La darrera jornada, el 27 de març, la WIW es trasllada al celler Abadal, al matí, i a Heretat Oller del Mas, a la tarda, on la responsable de comunicació de l’INCAVI, Laia González, explicarà el cas del Macabeu, l’eina d’intel·ligència artificial que recomanava vi català a tots els assistents del Mobile World Congress d’enguany, juntament amb Oriol Ripoll, soci fundador de l’ecommerce Decántalo,  els desenvolupadors de l’eina.

 Sobre l’INCAVI

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de Centre Públic d’Investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional i té capacitat plena en matèria vitivinícola.

Les actuacions de l’INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi, fins als mateixos consumidors finals. 

L’Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d’Origen i fomentar la cultura del vi.