El president-degà de l’ACE-CEEC va participar en la “Nit del Vi Català” que es va celebrar a l’Hotel Palace Barcelona, el 22 de novembre.
Durant l’acte es va homenatjar a entitats i/o persones que han contribuït a donar a conèixer i posicionar el vi català.
El vi català suma nova cita al calendari de celebracions. Un nou motiu per reivindicar que “som un gran país de vins“, com feia constar el president de l’Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta, en el marc de l’estrena de la ‘Nit del Vi Català’ que ha impulsat i organitzat la mateixa patronal.
Ha tingut lloc a l’Hotel Palace de Barcelona aquest dimarts 22 de novembre al vespre i ha estat el punt de trobada de cellers, productors, elaboradors, entitats i personalitats que conformen el panorama vitivinícola de Catalunya; tots ells, han pogut compartir, conversar i felicitar els tres projectes i empreses que, en el marc del sopar, han rebut un reconeixement “per la seva contribució a la cultura, promoció i sostenibilitat del sector del vi”.
És una primera edició que neix amb la voluntat de quedar-se, diran des de l’organització, i esdevenir “plataforma des d’on definir les estratègies necessàries per fer front els nous desafiaments als quals s’enfronta el vi català en l’actualitat”, apuntava Roqueta. “Venim d’una situació inesperada, una pandèmia que ens ha fet repensar”, afegia. Per això reclamava “calma i serenitat” per contemplar “el que tenim i què volem ser”. “El que decidim ara determinarà les següents generacions”.
Treball en xarxa i marca comú
El president de l’AVC demanava també col·laboració al sector -“ens necessitem els uns als altres”, deia- per aconseguir millores en totes les baules de la cadena; i insistia en el fet que per aconseguir-ho “cal incrementar el valor del vi i millorar les retribucions de qui s’hi dedica”.
Roqueta va reclamar un “sector fort” que “s’expressi de manera conjunta“, volent dir, que “tenim idees i valors ferms, i l’experiència ens diu que ens hem d’expressar com a vins catalans”. Un concepte, afegia, “pel qual que hem de treballar definint estratègies de promoció conjunta que traspassin fronteres i posicionin els vins que s’elaboren a Catalunya”. I concloïa, “des de l’AVC volem treballar en aquesta línia per fomentar una marca des de la màxima unitat per reivindicar aquest llegat vinícola que ens posiciona al món”.
Aquesta primera edició ha estat presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i ha comptat amb la presència de més de 180 persones en representació de tota la cadena de valor del vi, des de la vinya a la copa. També hi eren representants del departament d’Agricultura, de l’INCAVI -encapçalats per la seva directora, Alba Balcells– del departament d’Empresa, de les patronals catalanes Foment del Treball i PIMEC, de l’administració pública, de Barcelona Turisme i dels àmbits de la restauració i la gastronomia.
Els premis de la Nit
En el decurs de la Nit del Vi Català també es van lliurar tres guardons a entitats que han contribuït, en paraules de l’AVC, “al fet que els nostres vins siguin preuats i admirats arreu del món”, en especial, en els àmbits de la cultura del vi, la sostenibilitat i la promoció.
L’Acadèmia Catalana de la Gastronomia i la Nutrició ha estat distingida “per la seva defensa i promoció de la gastronomia i la cultura del vi”; el certificat mediambiental Wineries for Climate Protection, coordinat per la Federació Espanyola del Vi, perquè ha esdevingut “un referent internacional en l’àmbit vinícola i mediambiental”; i el saló Barcelona Wine Week de Fira de Barcelona ha rebut el premi per haver-se convertit, “en només dues edicions, en l’oferta vitivinícola més de qualitat del país en exhibir tota la seva potència davant dels operadors nacionals i internacionals del sector”.
La Nit del Vi Català va comptar amb la col·laboració de les Denominacions d’Origen en la selecció dels vins tastats durant el sopar, la DO CAVA amb els caves i Clàssic Penedès i Corpinnat amb els vins escumosos i, amb el patrocini de Cajamar, Ecovidrio, DO Catalunya i Rius & Rius.