L’ACE-CEEC participa a la Jornada: Vi, ciència i cultura.

Ha estat una jornada enriquidora on s’ha parlat de vi amb 360°.

En contraposició amb les notícies que van apareixent sobre els efectes negatius per a la salut del consum d’alcohol, que hi són (sobretot si no es pren amb moderació), la jornada es va centrar en els aspectes positius del vi. Ho va fer amb una mirada àmplia: des de la història fins a les diferents manifestacions culturals actuals, amb les quals el vi i marida perfectament, passant per aspectes científics dels components del vi i els seus factors positius.

Els representants de les entitats coorganitzadores van donar la benvinguda als assistents:
— Jordi Sala, president de la ICEA, va destacar la importància del vi en la nostra història, cultura i gastronomia.
— Pere Campos, president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, va insistir en el consum moderat del vi i es va queixar del fet que moltes campanyes contra l’alcohol s’il·lustren amb una copa de vi, ja que hi ha altres begudes amb molt més contingut d’alcohol.
— Toni Cruces, secretari general de l’Associació Vinícola Catalana, va ressaltar el vincle del vi amb la nostra cultura i gastronomia i va mostrar preocupació per les noves normes d’etiquetatge de la Unió Europea, en les quals s’advertirà dels efectes negatius del vi.
— Montse Rivero, presidenta de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), va glossar la figura de la doctora Carme de la Torre Boronat, fundadora i primera presidenta de l’ACCA, que entre altres activitats va participar en diversos estudis sobre els components del vi.

Els diferents ponents van exposar el vincle del vi amb el tema corresponent.

— Dr. Josep Maria Puiggròs, enginyer agrícola, doctor en història i antropologia, i membre de la ICEA. Va parlar dels antecedents històrics del vi i la salut (vegeu-ne la presentació).
— Montse Serra, periodista cultural i vinícola, i editora i fundadora de Vibop Edicions. Es va referir als lligams entre el vi i la literatura i va presentar el seu projecte editorial amb un conjunt de llibres inspirats en el vi.
— Gerard Birbé, director de projectes singulars de Barcelona Esdeveniments Musicals del Festival Cruïlla. Va començar la seva intervenció dient que hi ha passat, present i futur en el món del vi, i va presentar el programa de concerts que es faran a la Terra Alta i al Penedès en col·laboració amb les denominacions d’origen i amb diferents cellers (vegeu-ne la presentació).
— Xavier Fornos, llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB) i director del VINSEUM i del Most Festival. Va explicar l’origen del Most Festival, a partir del Club de Cinema de Vilafranca, i el desenvolupament que ha tingut aquest festival de cinema especialitzat en la vitivinicultura, un dels més importants del món. ICEA. Filial de l’Institut d’Estudis Catalans. C. del Carme, 47 08001 Barcelona · icea@iec.cat
— Dra. Rosa M. Lamuela, del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i la Gastronomia de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB. Va desenvolupar la ponència «Components del vi i efectes sobre la salut?» (vegeu-ne la presentació).
— Dr. Ramon Estruch, del Departament de Medicina Interna de l’Hospital Clínic, director científic de la Fundació Dieta Mediterrània i president de FIVIN. Va parlar dels efectes del vi per a la salut, tot presentant resultats de diferents estudis (vegeu-ne la presentació).
— Dr. Robert Savé, investigador emèrit de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), professor d’ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la ICEA. Va pronunciar la ponència «El paper de la viticultura en el territori i la seva sostenibilitat» (vegeu-ne la presentació).

Algunes de les conclusions i missatges de la jornada van ser: «El vi amb moderació té efectes positius per a la salut, sobretot si es pren durant els àpats», «La dieta mediterrània, al llarg de la història, sempre ha associat el vi amb la salut», «La nostra cultura sempre ha estat vinculada al vi: literatura, música, cinema, etc., marinen perfectament amb el vi. I d’aquí venen les propostes musicals per als propers mesos», «Cal recordar que la vinya és un conreu fonamental en les comarques de secà».

En aquests enllaços podeu recuperar les presentacions de les ponències disponibles:

Presentació, a càrrec de Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/0_ICEA_Vi-Ciencia-i-Cultura_MRivero.pdf

Antecedents històrics sobre el vi i la salut, a càrrec del Dr. Josep Maria Puiggròs (ICEA)
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/1_ICEA_Vi_Ciencia_Cultura_JM-Puiggros.pdf

Festival Cruïlla, a càrrec de Gerard Birbé (Festival Cruïlla)
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/3_ICEA_Vi_Ciencia_Cultura_GBirbe.pdf

Components del vi i efectes sobre la salut, a càrrec de la Dra. Rosa M. Lamuela
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/4_ICEA_Vi_Ciencia_Cultura_RMLamuela.pdf

El vi i la dieta mediterrània, a càrrec del Dr. Ramon Estruch
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/5_ICEA_Vi_Ciencia_Cultura_REstruch.pdf

El paper de la viticultura en el territori i la seva sostenibilitat, a càrrec de Dr. Robert Savé (IRTA)
https://icea.iec.cat/wp-content/uploads/2023/03/6_ICEA_Vi_Ciencia_Cultura_RSave.pdf