Divendres 13 de maig es va celebrar a la Sala Graus de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili la tercera Fira dels Patrocinadors organitzada pel Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i l’Associació Catalana d’Enòlegs en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili.
Després del parèntesi obligat per la pandèmia de la covid-19 enguany hem reprès un dels actes que fem conjuntament amb la facultat d’enologia, s’ha celebrat la Fira dels Patrocinadors de l’ACE-CEEC. Amb la participació d´estudiants d’enologia, professors, enòlegs i patrocinadors, durant tot el matí s’ha anat desgranant el programa establert. La jornada ha començat amb la presentació de l’acte a càrrec del degà de la facultat, Sr. Manuel Suárez i del Sr. Carles Playà, director d´operacions de l’ACE-CEEC els quals han comentat amb quatre pinzellades el perquè és interessant aquesta interconnexió entre alumnes de la facultat i el món professional, amb el món comercial de les cases proveïdores.
Tot seguit s’han iniciat les xerrades del primer bloc de comunicacions. La primera ha sigut a càrrec del Sr. Eloy Jiménez , directiu de l’empresa DIGITEA i el Sr. Paco López – Ceron CEO de l´empresa ICB Consulting , que ens han explicat les virtuts del seu programa informàtic de traçabilitat que va des de la vinya fins al resultat final de l´ampolla de vi que surt davant el consumidor.
El següent torn ha estat pel Sr. Miguel Martínez , tècnic d’AGROVIN i responsable d’àrea, que ens ha explicat la importància del potencial redox en els vins i en les diferents etapes de la seva elaboració.
El Sr. Jaume Noto de l’empresa de DIAM en la seva xerrada ha explicat que el moment més important per la transferència d’oxigen al vi és en el taponat de l’ampolla, i l’eficàcia dels taps Diam quant a durada de la seva estanquitat.
Després de tancar el primer bloc i fer una pausa. S´ha iniciat el segon bloc amb la xerrada de la Sra. Xènia Bonet , enòloga d’AEB ha parlat sobre com hem de protegir els nostres mostos i vins si volem fer un producte amb poc o gens sulfurós.
Tot seguit ha continuat el Sr. Daniel Ruiz de MASILVA & GARZON amb la xerrada sobre les últimes recerques per millorar el tap de suro natural i fer-lo cada vegada més eficaç i lliure de TCA. Dintre les últimes experimentacions, ja s’està treballant amb un 99,5% de fiabilitat amb taps lliures de TCA.
A continuació el Sr. Germán Esteban , enòleg-enginyer de CUNOVESA ha fet una xerrada sobre “L’enginyeria al servei de l’enologia” ens ha explicat que cal fer per tirar endavant un projecte vitivinícola de creació d´un celler. Tots els passos que cal seguir i reglamentacions a complir per tal de tenir un celler que compleixi totes les normatives del sector.
Finalment, la Sra. Misericòrdia Sanz , enòloga de LALLEMAND ens ha parlat dels últims avenços en microbiologia aplicada a la viticultura per tal de minimitzar els problemes derivats de la botritys o els efectes d´una pedregada.
El Degà de la Facultat Sr. Manuel Suárez i el president-degà del Col·legi d’Enòlegs i enòlogues de Catalunya el Sr. Pere Campos han tancat l’acte, agraint l’assistència tant d’alumnes de la Facultat com d’enòlegs i fent un agraïment especial a tots els patrocinadors de les cases comercials que han fet possible aquest acte divulgatiu de tecnologia i experiència professional.
En acabar s’ha donat pas a la sala on hi havien els estands de les diferents empreses patrocinadores on hem tingut una estona per l’intercanvi d’opinions i contactes amb els proveïdors, així com per demanar més informació i per aclarir alguns temes que no han quedat prou clars en les comunicacions.