Es tracta d’un dels fòrums més importants del sector, coordinat per la Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV)
Del 31 d’octubre al 4 de novembre, a Ensenada (Baixa Califòrnia, Mèxic), va tenir lloc el 43è Congrés Internacional de la Vinya i el Vi, que reuneix anualment científics, acadèmics i productors i elaboradors per compartir les darreres novetats en recerca i les principals tendències al voltant del cultiu, la producció de raïm i l’elaboració de vins.
L’INCAVI va participar en aquest fòrum internacional amb dues ponències al programa científic de l’esdeveniment i amb reunions de treball per part de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, amb representants d’altres països vitivinícoles que també seran presents en aquest esdeveniment mundial. “Considerem estratègic ser presents en aquest gran fòrum i mostrar la potència de Catalunya en l’àmbit de la recerca i la implementació de polítiques públiques en pro a la qualitat i a la sostenibilitat del sector”, segons Balcells.
Pel que fa el programa científic del congrés, per una banda, el tècnic i investigador Lluís Giralt presentarà el projecte ‘Biocontrol de malalties de la vinya’, sobre l’eficàcia en el control de l’oïdi i el míldiu amb microorganismes i extractes vegetals per reduir l’ús de coure. Liderat per l’INCAVI, aquest projecte compta amb la participació de la Cambra d’Agricultura Pirineus Orientals de França, la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Perpinyà i les empreses Akinao i Futureco Bioscience.
D’altra banda, la doctora i investigadora de l’INCAVI i l’IRTA, Anna Puig, presenta una ponència que porta per títol ‘Anàlisi sensorial de vins elaborats amb varietats minoritàries d’Espanya’ que avalua el potencial organolèptic de 205 vins monovarietats elaborats amb 51 varietats minoritàries que es troben a l’estat espanyol i que s’ha realitzat mitjançant el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya. L’objectiu del treball ha estat estudiar el potencial enològic per a l’elaboració de vins de qualitat a partir de varietats amb una petita superfície de cultiu, que podrien ser més resistents a la sequera i a determinades malalties fúngiques perquè estan adaptades a cada zona climàtica. Aquestes característiques poden ser interessants per mitigar els efectes del canvi climàtic i diversificar el mercat vitivinícola que hi ha actualment. Els resultats han permès analitzar els descriptors que defineixen els principals atributs de cada varietat, i veure la relació entre les característiques sensorials i l’adaptació del cultiu a cada regió vitivinícola.
La directora general Alba Balcells ha mantingut reunions a nivell internacional amb el Ministre d’Agricultura del Govern de Mèxic, el director general de l’OIV, Pau Roca, i representants dels governs de diferents països i institucions científiques; i amb membres de l’Aliança Wine Origins, entre d’altres, amb l’objectiu de promoure el potencial del vi català. Es pot consultar el programa i l’actualitat del 43è Congrés, aquí