La DO Terra Alta entrega els seus premis en la gala de commemoració dels seus 40 anys d’història

La Denominació d’Origen DO Terra Alta està de celebració aquests dies. Ahir van arrencar els actes de la Primavera DO Terra Alta amb la presentació del llibre fotogràfic DO Terra Alta, Autèntic Paradís Rural, un espectacular mapping que es va projectar sobre la façana de l’Església del Poble Vell de Corbera. Un acte molt emotiu pel significat que el monument té
per a la comarca.

I la mateixa Església del Poble Vell va ser també l’escenari de la gala de celebració dels 40 anys d’història de la DO Terra Alta. Un sopar de gala a càrrec de Vicent Guimerà, xef guardonat amb una Estrella Michelin pel seu restaurant L’Antic Molí, on es va fer entrega dels guardonats de l’edició 2023 del Concurs de Vins amb DO Terra Alta:

➢ Millor Vi Blanc de Collita: ex aequo, Naturalis Mer 2022, de Celler Batea; i Mas d’en Pol 2022, de Celler Xavier Clua

➢ Millor Vi Blanc Brisat: Herència Altés Trementinaire 2020, d’Herència Altés

➢ Millor Vi Negre de Collita: Els Ceps de la Via Verda 2022, de Les Vinyes del Convent

➢ Millor Vi de Licor: Gamberrillo GAB 2018, de Modernista Celler

➢Gran Vi Negre “Terra Alta”: ex aequo, L’Avi Arrufí 2019, de Celler Piñol; Propositum 2019, de Celler Arrelats; i Rialla Garnatxa Peluda 2019, de Celler Rialla

➢ Gran Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca”: Sisquera Selecció 2021, de Cellers Tarroné

 

Durant la gala, conduïda per la periodista i escriptora Empar Moliner, es van entregar també una sèrie de premis especials amb motiu de la celebració del 40è Aniversari de la DO Terra Alta. Els guanyadors en aquestes categories especials van ser els següents:
❖ Premi DO Terra Alta ‘Aposta pel Territori’: Miguel Torres, per la seva aposta per les vinyes de la Terra Alta, contribuint a la sostenibilitat de moltes explotacions.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Restauració’: Salvador Miralles, per tota una vida dedicada a la restauració de la Terra Alta i a la divulgació i promoció de la seva cultura gastronòmica i dels seus vins.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Comunicació’: Sarah Jane Evans, per la divulgació, amb rigor i coneixement, del territori i dels vins de la DO Terra Alta, més enllà de les nostres fronteres.
❖ Premi DO Terra Alta ‘#fansDOTerraAlta’; Laura Fa, per compartir el gust pels vins de la DO Terra Alta de forma desinteressada amb la seva gran comunitat de seguidors i seguidores.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Vida entre Vinyes’: Josep Vicens, per tota una vida dedicada a cuidar del paisatge vitivinícola de la comarca.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Dona i Vi’: Josefina Piñol, per ser pionera entre les dones del territori liderant un projecte propi i defensant el potencial vitivinícola de la Terra Alta.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Futur’: Escola Agrària de Gandesa, pel seu compromís i gran tasca en la formació dels professionals del futur.
❖ Premi DO Terra Alta ‘Criança’: Pere Rovira, Paco Fuster i Jaume Descàrrega, per la seva gran labor al capdavant de la DO Terra Alta.

 

Mostra de Cellers DO Terra Alta
El cap de setmana, continuen els actes de la Primavera DO Terra Alta. Així, dissabte 22 d’abril la cita és al nucli antic de Batea, on se celebra una nova edició de la Mostra de Cellers DO Terra Alta. De 12h a 20h, els assistents podran gaudir d’una àmplia gamma de vins que aniran des de les tradicionals garnatxes blanques fins als vins joves d’aquesta anyada, passant pels vins premiats en l’edició del Concurs de Vins amb DO Terra Alta, que s’haurà celebrat durant el sopar del 40è aniversari de la DO.

23 cellers participaran enguany de la mostra, on es podrà tastar un centenar de referències. Els cellers participants seran: Agrícola Corbera d’Ebre, Altavins, Bielsa Ruano, Casa Mariol, Celler Arrelats, Celler Arrufí, Celler Batea, Celler Josep Vicens, Celler La Botera, Celler Piñol, Celler Rialla, Celler Xavier Clua, Cellers Tarroné, Coma d’en Bonet, Estones Vins, Herència Altés, La Bruixa dels Mudefes, LaFou Celler, Les Vinyes del Convent, Rosendo Esteve Vins i Olis, Sant Josep Vins, Vins Algars i Viticultors Bateans.

La gastronomia també tindrà el seu espai en aquesta mostra, així com les propostes culturals, pensades tant per a grans com per als més petits; i iniciatives lligades a la diada de Sant Jordi, que inclouran la possibilitat de conèixer de primera mà el llibre fotogràfic de la DO Terra Alta.

 

Cruïlla DO Terra Alta
Un cop finalitzada la mostra, arrencarà un dels esdeveniments més esperats d’aquesta Primavera DO Terra Alta: la celebració de la primera edició del festival Cruïlla DO Terra Alta, que omplirà la comarca de música per a tots els públics, amb un cartell de luxe que inclou les actuacions de MClan i Els Amics de les Arts, dissabte al vespre; i La Fúmiga i Dàmaris Gelabert per als més petits, el matí de diumenge. A més de l’escenari principal del festival, hi haurà també un espai pensat per descansar i recuperar forces: el Village, un espai que acollirà diverses barres de vins de la DO Terra Alta, que els assistents podran maridar amb diferents propostes gastronòmiques i amb la música del Dj Miqui Puig, que amenitzarà tant la nit del dissabte com el migdia de diumenge.

 

Jornada professional
Dins de tota aquesta agenda d’activitats enoculturals, també els professionals tindran el seu espai. Serà dilluns 24 a partir de les 11:30h al Celler Joan Figueras de Gandesa. Una nova oportunitat perquè els cellers puguin presentar els seus vins directament als professionals de la restauració, l’hoteleria i la distribució, així com a prescriptors i premsa especialitzada.
A la jornada es podran tastar fins a un centenar de referències dels 24 cellers que hi participen: Agrícola Corbera d’Ebre, Altavins, Bielsa Ruano Vins, Casa Mariol, Celler Arrelats, Celler Arrufí, Celler Bàrbara Forés, Celler Batea, Celler Josep Vicens, Celler La Botera, Celler Piñol, Celler Rialla, Celler Xavier Clua, Cellers Tarroné, Coma d’en Bonet, Estones Vins, Herència Altés, La Bruixa dels Mudefes, LaFou Celler, Les Vinyes del Convent, Rosendo Esteve Vins i Olis, Sant Josep Vins, Vins Algars i Viticultors Bateans. A més, la DO Terra Alta organitza també un dinar a peu dret amb propostes gastronòmiques
de proximitat per maridar amb els seus vins.