El projecte, portat a terme per tècnics de l’INCAVI en col·laboració amb la DO, se centra en el control de la càrrega de poda i la producció per hectàrea
La Denominació d’Origen Tarragona té en marxa diferents línies de treball per reforçar la qualitat de la varietat macabeu, la seva varietat més representativa, amb 1.313 hectàrees, el 45% del total de vinyes adscrites a la DO.
L’estudi principal, portat a terme junt amb tècnics de l’INCAVI, se centra en el control de la càrrega de poda i la producció per hectàrea de la varietat macabeu per tal de demostrar com aquesta càrrega afecta directament la qualitat dels vins que s’hi elaboren.
La macabeu és una varietat amb un potencial productiu alt que, si és excessiu, pot afectar directament a la qualitat del most obtingut i del vi elaborat. Afavorir l’equilibri entre el desenvolupament vegetatiu i la producció correcta, variant la càrrega de poda, pot incidir en el desenvolupament de la planta i modificar la qualitat del vi.
L’objectiu final és dotar als viticultors i elaboradors d’eines tècniques que els ajudin a millorar la qualitat del producte final, adaptant el conreu a les noves condiciones causades pel canvi climàtic, i aconseguir així una millor rendibilitat, tant del raïm com del vi obtingut.
A més, l’estudi facilitarà als viticultors un major coneixement dels factors que incideixen en l’equilibri productiu de la vinya. La variació de la càrrega de poda com a factor desenvolupament del cep, i de la producció del raïm, permetrà la definició d’equilibri productiu en el macabeu de la DO Tarragona.
Un projecte sostenible
El projecte va en consonància també amb la idea de producció agrària sostenible, ja que una càrrega de raïm equilibrada permetrà assolir un equilibri natural i fer que la planta allargui el seu cicle de vida, presenti una major resistència natural a les malalties i s’adapti millor a les diferents situacions ambientals que es poden donar a cada verema.
D’altra banda, la capacitat de definir un desenvolupament vegetatiu adequat a una producció de qualitat, permet ajustar les estratègies de cultiu, reduir la petjada de CO2 i ajudar el viticultor a obtenir millors rendiments econòmics.
Després de mesos de treball, està previst que els resultats de l’estudi es coneguin aquest pròxim 2024, i estaran disponibles no només per als viticultors i elaboradors que formen part de la DO Tarragona, sinó que es donaran a conèixer entre organismes i entitats públiques i privades, no només del territori català, sinó també d’altres regions vitivinícoles europees. Així mateix, es buscarà incentivar a cellers i entitats del sector (fonamentalment altres Denominacions d’Origen) perquè apliquin les conclusions dels estudis en els seus propis territoris.