La DO Pla de Bages recull el Premis Séquia 2025
- L’acte de lliurament dels premis, emmarcat en el programa de la Festa de la Llum, s’ha fet, un any més, al Museu de l’Aigua i el Tèxtil
- L’acte ha inclòs una breu actuació de la Coral Universitària
Manresa, 17 de febrer de 2025. – El directiu Josep Sinca Cura i la Denominació d’Origen Pla de Bages han recollit avui, 17 de febrer, el Premi Séquia. Aquest guardó, del qual enguany se n’ha lliurat la novena edició, el convoquen conjuntament la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia i la Fundació Universitària del Bages – UManresa. El premi va néixer amb la voluntat de distingir les actituds positives i constructives en benefici del progrés de la societat manresana i reconeix cada any una trajectòria individual i una de col·lectiva. Com cada any, l’acte de lliurament ha format part del programa de la Festa de la Llum i s’ha fet al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.
El premi duu el nom de Séquia perquè és un reconeixement a persones i col·lectius que representen i són continuadors de l’esperit dels impulsors del canal medieval que va posar fi als problemes de manca d’aigua de la ciutat de Manresa. El premi consisteix en una escultura de l’artista manresà Ramon Oms. A més, els premiats signen en el llibre d’honor del guardó.
El primer a recollir el premi ha estat Josep Sinca. Sinca ha agraït el reconeixement, l’ha qualificat d’“un honor” i ha posat de relleu la seva activitat a l’entitat Gest!. Una entitat de la qual ha destacat l’ampli espectre de col·laboracions que manté amb entitats i institucions del territori. En aquest sentit, ha dit que el premi serà un “al·licient per continuar treballant”.
Carles Playà Maset, president de la Denominació d’Origen Pla de Bages, ha recollit el premi en nom d’aquest organisme. Playà ha volgut recordar que el guardó és un premi a la trajectòria de tot un seguit de persones que han treballat en les juntes directives de la Denominació d’Origen i també dels cellers que, durant tots aquests anys, “sempre han treballat de la mà d’altres institucions del Bages sòlides i potents per contribuir a millorar el territori”. Ha recordat el paper dels cellers que van tenir la visió de futur del potencial dels vins del Bages, una visió que ha permès millorar i produir bons vins, especialment de la varietat picapoll. Segons Playà, aquesta trajectòria de millora continuarà. Ha tancat la seva intervenció assegurant que “si al segle XIV es va fer la Séquia, què no podem fer si anem tots junts i remem en la mateixa direcció?”.
L’actitud com a factor multiplicador
En els parlaments, el vicepresident d’Aigües de Manresa – Junta de la Séquia, Antoni Ventura Ribal, ha qualificat l’acte de lliurament dels premis com una “celebració cívica i cultural que prestigia la ciutat de Manresa i les persones i col·lectius que reben aquest reconeixement”.
La vicerectora del campus Manresa de la UVic – UCC, Sílvia Mas, ha dit que aquest premi és un reconeixement a l’actitud de persones i institucions. Segons Mas, “a la nostra universitat, l’actitud ha estat sempre un element clau, perquè la considerem un factor multiplicador, que marca la diferència”. Aquesta, ha dit, és una actitud “d’esforç, de compromís, de sumar, d’ajudar, d’implicar-se, de col·laborar, de no rendir-se, d’aixecar-se de nou i buscar una nova solució, en definitiva, l’actitud tossuda de voler fer una mica millor el món que ens envolta”. Per això, ha afegit, en un moment en què “valors que semblaven inqüestionables trontollen, és més important que mai reconèixer les persones i institucions que estan fent una feina magnífica amb compromís i uns valors sòlids”.
Des del punt de vista de la universitat, Mas ha agraït l’estreta col·laboració que sempre ha tingut l’entitat Gest! amb els estudis d’empresa i que ha qualificat de “luxe”. Pel que fa a la Denominació d’Origen, els ha felicitat per 30 anys d’exemplaritat en la “connexió entre tradició, territori i innovació”.
Ha tancat l’acte l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, que ha dit que per a la ciutat és un “orgull comptar amb persones i col·lectius que estan compromesos amb l’impuls del territori i que aporten un valor afegit”. Segons ha dit, són persones amb una actitud emprenedora i entusiasta, “militants de la ciutat de Manresa”.
Els premiats del 2025, exemple de lideratge, territori, rigor i constància
En la modalitat col·lectiva, el jurat ha decidit premiar la Denominació d’Origen Pla de Bages coincidint amb el trentè aniversari de la seva creació. El jurat ha considerat que la feina que ha fet la DO ha dotat els vins del Bages d’una garantia d’origen i de qualitat. Això, afirma, és un bon exemple del rigor i la constància del treball que ha desenvolupat. També ha valorat la tenacitat en la preservació del patrimoni cultural, especialment en relació amb les construccions de pedra seca, i el compromís de la DO amb el territori i la seva població impulsant iniciatives d’educació, recerca i enoturisme que han contribuït a dinamitzar econòmicament el territori.
En la categoria individual, el jurat d’aquesta edició ha decidit concedir el premi al directiu Josep Sinca Cura. Sinca ha treballat a la banca i a la Fundació Abadia de Montserrat 2025, de la qual va ser director general. A més, Sinca és patró de la Fundació Ampans i impulsor de l’Associació de Professionals Sèniors del Territori, Gest!. Segons el jurat, el premiat és mereixedor del guardó per la seva capacitat de lideratge, de crear sinergies i d’aglutinar esforços de diferents persones cap a objectius compartits. També pel seu compromís amb el territori i el seu desenvolupament econòmic i social a través de diferents iniciatives empresarials i del teixit associatiu local. Finalment, segons el jurat, Sinca és un exemple de tenacitat en la persecució d’objectius.
Durant l’acte, i com ja va fer el jurat del premi, s’ha recordat la figura de Xavier Jovés, mort recentment, que, a banda de la seva tasca al capdavant de la gestió de les emergències i la seva implicació en la creació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages, era membre de l’Associació La Misteriosa Llum.
L’acte ha finalitzat amb una breu actuació de la Coral Universitària, que ha interpretat “This Old Hammer” i “L’himne dels pirates” de Mar i cel.


