LA DO MONTSANT TANCA LA VEREMA 2024 AMB UNA REDUCCIÓ DEL 50% RESPECTE A LA SEVA MITJANA HISTÒRICA

La Denominació d’Origen Montsant tanca la verema d’enguany amb poc més de 4 milions de quilos veremats, una reducció de la producció històrica que representa un 50% menys respecte a la mitjana dels darrers anys, i un 20% respecte a  l’any passat, any en què la producció ja es va veure minvada per la sequera.

La sequera continua sent la principal causa d’aquesta reducció de la producció que viu la zona, que va començar la verema amb uns registres de pluja acumulats al llarg de l’any per sota dels 250 litres, agreujant el dèficit hídric acumulat des de 2021, i que està sotmetent les vinyes a un intens estrès hídric.

Per aquest motiu, des del Consell Regulador de la DO Montsant s’insisteix a demanar al Govern de la Generalitat la posada en marxa urgent de mesures que garanteixin l’arribada immediata d’ajudes. Així mateix, es recorda a l’administració que, mentre es posen en marxa les mesures per fer arribar l’aigua de l’Ebre cap als embassaments de la comarca del Priorat (Guiamets, Margalef i Siurana), és necessari garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera en una comarca eminentment agrícola on el sector primari és la base de l’economia.

Qualitat del raïm

Malgrat la reducció de la producció a conseqüència de la sequera, aquesta mateixa sequera afavoreix també la qualitat del raïm, ajudant a evitar les malalties associades a la humitat. Això, sumat al fet que el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual, i a la gran aposta del Consell Regulador per la sostenibilitat fan que el raïm collit presenti un bon estat sanitari.

Dades per varietats

Si analitzem la verema per varietats, les varietats negres i històriques, garnatxes i carinyenes, amb 2 milions i mig de quilos veremats, continuen representant el percentatge més alt de la collita, un 70%.

Pel que fa a les varietats blanques, amb 461.778 quilos collits, pugen una mica en pes, i suposen ja l’11% de la producció de la DO Montsant. Entre les varietats blanques destaquen la garnatxa blanca i la macabeu, que sumen conjuntament el 92% de la producció total de blanques.

Controls per garantir l’origen i la qualitat

Com cada any, el Consell Regulador porta a terme controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.

Falset, 23 d’octubre de 2024