“La campanya de la resiliència”. Crònica de la verema 2023 a RECAREDO

A les portes del centenari de Recaredo, ens plau compartir amb vostè la crònica de la campanya vitivinícola 2022/23, una de les més insòlites de la nostra història.Som viticultors de secà i no podem negar que dies i nits de preocupacions constants s’han succeït al llarg de l’any. Ha estat la campanya del patiment, però per damunt de tot, de la resiliència: la nostra com a viticultors i la dels ceps, que han fet un veritable esforç de supervivència en un any d’extrema sequera.Un cop realitzades les auditories de l’organisme internacional Bureau Veritas, i seguint rigorosament la premissa d'”explicar el que fem i fer el que expliquem”, arriba el moment de compartir amb les persones que valoren la nostra feina, la crònica de la verema 2023. Desitgem que sigui del vostre interès i, sobretot, que cada cop que destapeu una ampolla pugueu veure reflectit en ella el nostre esforç i estima per la terra. 

Quadern de Verema2023

La viticultura del respecte “Fer la millor viticultura possible, parant l’atenció necessària a l’ecosistema de vinyes i boscos de Recaredo i cuidant amb dedicació cadascun dels ceps”. Amb aquestes paraules, Roger Rovira de l’equip tècnic de vinya verbalitza un dels fonaments pels quals a Recaredo optem pel cultiu de vinya 100% pròpia seguint els preceptes de la viticultura biodinàmica. Amb l’essència d’aquesta filosofia, hem encarat una campanya vitivinícola que ens ha fet patir més per la planta que per la producció de raïm.

“Els ceps han fet un esforç titànic, manifesta l’enòloga Núria Artiaga. “En algunes parcel·les, és probable que haguem de replantar els ceps que no han estat capaços de superar l’extrema sequera, en un any en què tan sols s’han registrat 267 l/m2 de pluviometria  (la mitjana històrica se situa en 520 l/m2).”, relata amb gest de certa preocupació. 

Dies de verema De l’11 d’agost al 20 de setembre de 2023 Des de l’inici de la verema hem treballat intensament per tal de collir el raïm en l’estat de maduració idoniObservem com les maduracions són força ràpides, especialment després d’una calor intensa que s’estén durant quatre dies consecutius entre el 20 i 23 d’agost.En aquesta campanya s’ha enregistrat una temperatura mitjana de 16,7 graus, molt per sobre de la mitjana històrica situada en 15,6 graus. Per assegurar la salut i el benestar dels veremadors així com el millor estat qualitatiu del raïm, iniciem les veremes de nit.

Les pràctiques de viticultura a Recaredo estan enfocades a prioritzar els baixos rendiments a favor de l’expressivitat del raïm. La manca de precipitacions i el conseqüent estrès hídric per a la planta fa que la gestió dels rendiments resulti especialment complexa.

Anyada 2023: vins excepcionals amb una acidessa sorprenent,però amb uns baixos rendiments a la vinya De la verema 2023, podem afirmar que hem obtingut uns vins excepcionals, amb una acidesa sorprenent, tot i la complexitat de l’anyada, i que sedueixen per la sensació de frescor i densitat en boca. La manca de pluges ha tingut un impacte directe sobre el raïm, repercutint en un estat sanitari extraordinari i amb uns mostos de gran concentració d’aromes i sabors, però amb una gran davallada dels rendiments.

Escumosos amb identitat de terrerSegona fermentació en ampolla amb most

La nostra passió (o obsessió) per traduir els espais de paisatge en vi, ens ha portat a elaborar la totalitat dels nostres corpinnats amb most per provocar la segona fermentació en ampolla. I fem encara un pas més enllà en el cas dels escumosos Serral del Vell, Subtil, Reserva Particular i Turó d’en Mota perquè realitzem la segona fermentació amb most fresc de les respectives vinyes.D’aquesta manera, reafirmem la nostra vocació pels vins escumosos de qualitat i de terrer, és a dir, vins capaços de posar en relleu les particularitats del territori penedesenc i de les varietats identitàries que el conformen.

En el context de la campanya vitivinícola, hem mirat de trobar un bri d’energia per continuar amb la reivindicació dels vins escumosos de terrer i hem celebrat les 25 collites del Turó d’en Mota, una petita vinya que representa la gran il·lusió i la voluntat de descobrir i d’evolucionar per part de la família i de l’equip de Recaredo.

El projecte de Turó d’en Mota de Recaredo va néixer fa 25 veremes del treball conjunt entre pares i fills, enòlegs i ‘desgorjadors’, podadors i veremadors, però sobretot de la convicció en el potencial inimaginable d’aquesta terra de xarel·los que tant admirem. Com a resultat d’aquesta commemoració tan important en el substrat de la nostra història, hem presentat  l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota, un corpinnat amb més de 23 anys de criança que reafirma la nostra vocació de crear vins escumosos capaços de transmetre emocions memorables.Durant la presentació de l’Enoteca de Turó d’en Mota 1999 vam gaudir de la companyia d’Antoni Mata Casanovas en el seu darrer acte públic. Sempre recordarem els moments d’alegria i d’il·lusió amb què l’Antoni es va retrobar amb els amics de la gastronomia i del comerç especialitzat.
1. Ton Mata (Recaredo) i Josep Roca (Celler de Can Roca) a la presentació de l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota.2. Tast de les 25 anyades del corpinnat Turó d’en Mota de Recaredo.3. D’esquerra a dreta: Ton Mata, Antoni Mata i Josep Mata, de la família RECAREDO.