Membres de l’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya valoren la quantitat i la qualitat del raïm entrat en les diferents regions vinícoles catalanes
En general, la verema s’ha avançat entre 10 i 20 dies abans respecte altres anys, la quantitat s’ha vist reduïda a causa de la sequera, però la qualitat del raïm és molt bona en totes les DO’s.
Diferents enòlegs membres de l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE) i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC) han fet arribar les seves valoracions i estimacions sobre la verema 2017 en les diferents regions vinícoles, tenint en compte la seva feina diària en diferents cellers de Catalunya.
Un cop finalitzada la verema en totes les regions vinícoles catalanes, es pot afirmar que la verema ha començat entre 10 i 20 dies abans respecte l’any passat, a causa de la forta calor d’aquest estiu que ha provocat un avançament de la maduració del raïm, sobretot de les varietats Chardonnay i Muscat. Tot i això, gràcies a la bona climatologia del mes de setembre, amb calor de dia i més fred a la nit, les altres varietats de raïm no s’han hagut de collir amb tan d’avançament, sobretot les varietats autòctones. La verema ha finalitzat entre finals de setembre i mitjans d’octubre, depenent de les regions vinícoles.
Pel que fa la quantitat de raïm, tots els enòlegs entrevistats coincideixen en què aquesta verema ha estat menys productiva, també a causa de la calor que ha provocat que els raïms tinguin el gra més petit, i també degut a certes afectacions com pedregades primaverals localitzades en petits punts de Costers del Segre, Terra Alta i de l’Empordà; així com pel senglar, que també ha afectat en zones del Pla de Bages, Alella i Empordà.
La qualitat del raïm ha sigut molt bona en general, sanitàriament excel·lent, ja que la manca de pluges i la bona climatologia ha fet que no fossin necessaris tractaments a la planta.
En general, ha estat una bona anyada, més curta pel que fa a la producció, però amb bona matèria base per a l’elaboració de bons vins i caves.
A continuació, passem a detallar les estimacions que han fet diferents enòlegs de l’ACE i el CEEC en cada una de les regions vinícoles de Catalunya:
PENEDÈS
La verema va iniciar-se la primera setmana d’agost per les varietats Chardonnay i Muscat. Les varietats de Macabeu van començar a entrar als cellers a mitjans d’agost, entre uns 10 i 15 dies abans d’una verema normal. Tal i com explica Òscar Llombart, enòleg de Sumarroca, en les zones principals la verema va acabar la segona setmana d’octubre. La verema ha acabat una setmana avançada, le varietats tardanes van poder tenir nits més fresca, pells madures i raïms més madurs.
Llombart explica que sanitàriament està sent una verema perfecta, sense cap problema sanitari. Pel que fa la producció, se segueix la tònica de l’any passat, sent també menys productiva degut a la calor de l’estiu i a la poca pluja.
Afegeix que aquesta anyada serà bona perquè els raïms tenen una bona maduració i poden afavorir l’elaboració de vins amb molta fruita madura i un volum en boca important. Es confirma de què sanitàriament és perfecta, els vins seran nets i aromàtics, afruitats i potser necessitaran més repòs un cop fermentat, per tenir més qualitat.
PLA DE BAGES
En aquesta DO la verema va començar el 23 d’agost i va finalitzar la primera setmana d’octubre. Segons Carles Playà, degà del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i enòleg vinculat a diferents cellers de la DO Pla de Bages, explica que pel que fa la quantitat de raïm, ha estat més baixa respecte altres anys, bàsicament perquè hi ha hagut afectació de glaçades en determinades zones.
La sanitat del raïm ha estat molt bona, gràcies a la bona meteorologia que ha facilitat que no s’haguessin d’usar gaires tractaments.
Playà afegeix que l’anyada al Pla de Bages serà bona, tot i que les varietats primerenques han tingut una maduració molt potent i això pot dificultar l’extracció d’aromes. Les varietats negres han madurat molt bé, fins i tot més lent del que s’esperava, això pot aportar més maduresa fenòlica.
EMPORDÀ
El 15 d’agost va començar i va acabar la primera d’octubre. En general hi ha hagut més producció, entre un 15 i 20% més respecte l’any passat, perquè l’afectació de glaçades ha estat molt baixa (l’any passat hi va haver més afectació). També perquè la sequera a l’Empordà no ha estat tan important com en altres zones de Catalunya.
Sanitàriament la qualitat del raïm és molt bona, gràcies a les temperatures altes i sense pluges durant l’estiu. A més, la tramuntana ha tingut poca incidència enguany, ja que ha bufat poc i no ha malmès ni brots ni raïms.
En general, Playà destaca que en les varietats que s’han collit més aviat hi haurà més dificultat per extreure aromes en els vins, però que, en les varietats negres, el canvi de temperatures de mitjans de setembre ha fet que poguessin madurar bé les garnatxes, carinyenes o cabernets i això ha portat una maduració final bona.
ALELLA
Amb la verema ja finalitzada, Enric Gil, enòleg del Celler Can Roda, ens explica que la quantitat de verema ha minvat entre un 20 i un 25% menys de la mitjana. També, degut a la calor, les graduacions han estat més altes, tan en pansa blanca com en varietats negres, fet que va provocar que s’avancés molt la verema (el 5 d’agost ja es collia).
Pel que fa els vins, Enric Gil estima que aquesta anyada portarà vins molt aromàtics, amb aromes de fruites madures, diferents de les que estem acostumats. També, pels vins blancs destinats a criança, s’augura un molt bon potencial.
PRIORAT
Al Priorat la verema es va avançar quinze dies i ha finalitzat a mitjans d’octubre. Francesc Vernet, enòleg de Cal Grau, explica que a nivell de quantitat, el volum és inferior perquè hi ha rendiments més baixos i també pansificació del raïm a causa de les altes temperatures d’aquest estiu.
Pel que fa la qualitat, és bona, amb bon caràcter de fruita i bon volum de boca. Tot i l’avançada de la verema i la sequera, doncs hi ha un bon rendiment d’acidesa i frescor. Vernet afegeix que les varietats que menys han patit i millor s’han expressat donat, malgrat l’avançament de la verema, han estat les autòctones, garnatxa i carinyena, principalment carinyena. També destaca que la mitjana de grau alcohòlic és superior a la mitjana dels darrers anys.
Vernet afegeix que serà una bona anyada però complicada a causa d’aquest avançament de verema i que les varietats foranes han patit més. Explica que les autòctones són les més ben adaptades al territori i que en anys extrems com l’actual, són les que han actuat millor.
CONCA DE BARBERÀ
En aquesta regió vinícola la verema va començar el 24 d’agost amb les varietats més primerenques com Chardonnay i Pinot Noir. La resta de varietats com Macabeu i Merlot es van començar a collir a finals d’agost. El volum gran de producció es va collir a finals de setembre, tot i que encara ara, a mitjans d’octubre, s’està collint varietat trepat per a vins negres, que acabarà en els propers dies.
Segons Miquel Cantó, enòleg de la Cooperativa de Sarral, la qualitat del raïm ha estat molt bona, amb una verema sana i bones graduacions. Però, pel que fa la quantitat, ha estat curta, un 20% inferior de mitjana i fins a un 30% inferior en varietats negres.
Cantó destaca que l’anyada serà bona, de qualitat excel·lent per a vins base cava i per a vins tranquils. Serà un bon any pels blancs i rosats i també pel que fa vins negres, llàstima però de la producció molt curta.
MONTSANT
La DO Montsant, s’ha situat a un nivell de producció d’un 75% la producció de l’any passat, tot i que amb l’entrada de nous productors, la xifra s’ha igualat força. Segons Josep A. Llaquet, director tècnic de cellers UNIÓ, la verema ha sigut molt més sana que l’any passat i els vins sembla que podran ser amb força cos, aromes nets, potser hi mancarà una mica de fruita i d’untuositat degut a la maduració sobtada.
TERRA ALTA
Aquesta campanya 2017 la producció ha baixat un 25% aproximadament. La sanitat del raïm ha estat molt bona, gràcies a les condicions meteorològiques, i per tant, hem tingut una qualitat excel·lent, explica Josep A. Llaquet, director tècnic de cellers UNIÓ.
A l’inici de la verema, com que era molt primerenca, la primera impressió va ser que hi hauria molt desequilibri entre graus, acidesa i ph. Després, el grau es va estabilitzar, i les acideses es van anar mantenint. Pel que fa als vins, els blancs, són molt aromàtics i amb unes acideses bones, i els vins negres, han aconseguit força aromes, una bona estructura i sobretot molt color degut a que la producció ha estat baixa.
TARRAGONA
La verema ha estat finalment d’un 30% menys de producció.
Segons Josep A. Llaquet, director tècnic de Cellers UNIÓ, la qualitat és bona, verema molt sana. Els vins blanc per base cava són correctes, els negres de la zona per la falta d’aigua els ha costat pujar els sucres, la graduació no ha estat molt alta en comparació als blancs.
El ceps de la zona ja porten dos anys amb molt poques pluges i s’estan ressentint amb la producció, en les zones de fondalades encara aguanten, però agrairien una menor sequera en properes campanyes. També destaca que ha sigut un any en el que s’han utilitzat pocs productes fitosanitaris per la manca de plagues.
COSTERS DEL SEGRE
És una DO molt variable, amb diferents subzones, i, per tant, la verema va començar en diferents etapes. Com explica Jordi París, enòleg del Celler Montsec, la verema va començar a la subzona Raimat a primers d’agost, però en zones com Artesa de Segre, va començar a mitjans o finals de setembre. En general, però s’ha avançat uns quinze dies respecte una campanya normal.
Pel que fa la quantitat, també és molt variable. A la subzona d’Artesa de Segre, les baixes temperatures de la primavera van afectar provocant que hi hagués menys raïm, però en canvi, en subzones com el Pallars i Vall del Corb l’afectació ha estat menor. París també destaca que la sequera ha afectat principalment a les vinyes que no es poden regar. Pel que fa la qualitat, destaca que és molt bona.