En els últims 15 anys, el celler ha invertit més de 19 milions d’euros en mesures d’adaptació i mitigació al canvi climàtic
El celler participa en un nou projecte de reutilitzaciód’ ampolles de vidre per al sector del vi nacional
Vilafranca del Penedès, 3 de juliol de 2023. Família Torres avança en el seu programa ambiental Torres & Earth per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Segons l’últim balanç auditat de Família Torres (concretament de Miguel Torres S.A.), el celler ha reduït en un 36% les seves emissions de CO2 per ampolla del 2008 al 2022 en els abastos 1, 2 i 3, és a dir des de la vinya fins al consumidor, una reducció que se situa en el 46% si es tenen en compte únicament les emissions directes (abastos 1 i 2).
Per assolir el seu ambiciós objectiu de reducció d’emissions, que és del 60% com a mínim el 2030 respecte al 2008 i convertir-se en un celler de zero emissions netes el 2040, Família Torres està focalitzant els seus esforços en l’ús d’energies renovables –els projectes d’autoconsum fotovoltaic i la caldera de biomassa contribueixen de manera important a la reducció de les emissions–, la captura i reutilització del CO2 de la fermentació del vi, l’impuls de la mobilitat elèctrica, la regeneració de les vinyes ecològiques i la plantació d’arbres –en el balanç 2022 s’ha tingut en compte l’absorció de CO2 realitzada pels arbres plantats en terrenys propis a Xile, un projecte iniciat el 2019.
El celler també se centra en la implementació de solucions en tota la cadena de valor. D’una banda, l’ús més extensiu de la calculadora de CO2, que el celler ha desenvolupat per als seus proveïdors de raïm, ha permès reduir considerablement les emissions traspassades al celler el 2022 i contrarestar les emissions generades per l’augment del nombre de viatges i desplaçaments comercials. D’altra banda, Família Torres està explorant solucions per disminuir les emissions derivades del packaging del vi més enllà de la reducció del pes de les ampolles –en el conjunt de cellers de Família Torres a Espanya, el 95% de les ampolles produïdes ja pesen menys de 420 grams i són considerades lleugeres– i que passen per la reutilització d’ampolles de vidre.
En aquest sentit, Família Torres, que ja havia participat en el projecte ReWine entre els anys 2016 i 2020, forma part del nou projecte de reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola espanyol REBO2VINO, que es durà a terme del 2022 al 2025. Coordinat per la FEV (Federación Española del Vino), té l’objectiu d’analitzar la viabilitat i els principals punts crítics d’implantar un sistema de reutilització d’ampolles de vidre en el sector del vi per a la restauració en l’àmbit nacional i establir les bases per extrapolar el model a nivell europeu. Dins del projecte, s’ ha dut a terme el disseny i la producció d’ una ampolla reutilitzable que @FamiliaTorres · #TorresEarth podria servir com a model estàndard per afavorir la reutilització. Aquest proper estiu, es realitzarà una prova pilot experimental en cinc establiments del Garraf per conèixer l’impacte mediambiental, tècnic i econòmic d’aquest sistema d’economia circular. Els restaurants participants són La Caleta, Los Vikingos, Costa Daurada i Can Laury, de Sitges, i Can Lloses, de Sant Pere de Ribes.
Actuacions previstes el 2023
Família Torres continua apostant per les energies renovables com a eina clau per mitigar el canvi climàtic i per això, durant aquest any 2023, es duran a terme tres nous projectes d’autoconsum fotovoltaic sobre cobertes del seu celler principal, a Pacs del Penedès. Aquestes noves instal·lacions faran incrementar la seva potència instal·lada total en un 25%.
També té previst ampliar el sistema de captura i reutilització del CO2 de la fermentació del vi, que va posar en marxa durant la verema 2021. Aquest innovador projecte d’economia circular permet capturar el CO2 generat durant la fermentació del vi (un CO2 que la planta havia absorbit prèviament durant el seu desenvolupament) per ser utilitzat com a gas inert en els dipòsits de vi i evitar la compra d’aquest gas a tercers. Abans de la propera campanya, el celler té previst augmentar la quantitat de dipòsits que formen part d’aquest circuit el que permetrà prolongar els dies de captura de diòxid de carboni, amb l’objectiu d’arribar a ser 100% autosuficients en consum d’aquest gas durant la verema.
El programa Torres & Earth es va posar en marxa el 2008 amb l’objectiu de reduir la petjada de carboni del celler, adaptar-se al nou escenari climàtic i conscienciar sobre l’emergència climàtica. La inversió realitzada fins a data d’avui en solucions d’adaptació i mitigació supera els 19 milions d’euros.
Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa ambiental Torres & Earth: “segons articles científics publicats recentment a la revista Nature, estem superant tots els límits perquè la Terra sigui habitable, per això hem d’accelerar i intensificar els esforços per reduir les emissions de CO2 en tots els sectors i a tots els nivells. Ara més que mai, cal descarbonitzar l’economia amb urgència i tractar d’adaptar-se a una realitat climàtica que ja ningú pot qüestionar”.
Sobre Família Torres
Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO₂. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers en les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rias Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que promou un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes per convertir-les en embornals de carboni.