Es constata que els escumosos que fan la segona fermentació amb suro obtenen un tret diferencial
Els resultats s’han presentat en un tast divulgatiu a la Barcelona Wine Week dirigit per les empreses que impulsen el projecte.
3 de febrer de 2025 – El projecte científic GO SensoVI ha reunit els sectors vitivinícola i surer per investigar i constatar l’impacte del tap de suro en la segona fermentació dels vins escumosos. El projecte és fruit de l’interès per recuperar l’ús del tap de suro en la segona fermentació dels vins escumosos i estudiar per primera vegada de manera científica quin és el valor afegit d’utilitzar aquest element.
Les conclusions sensorials o de consum del projecte s’han presentat aquest dilluns en un tast divulgatiu a la Barcelona Wine Week davant d’un públic professional de cinquanta persones que ha pogut constatar com la incorporació del suro a la segona fermentació dels escumosos és una tendència a l’alça. Hi han intervingut els surers Joan J. Puig (Francisco Oller SA) i Margarida Matas (TESA Cork) i els cellerers Jaume Gramona (Gramona) i Ton Mata (Recaredo).

MÈTODE I CONCLUSIONS
Per una part, s’ha realitzat un estudi de consumidors per determinar l’acceptabilitat i les expectatives dels clients potencials pels productes desenvolupats i avaluar la seva percepció davant diferents característiques del vi escumós i del tapament amb suro. Per altra part, s’ha procedit a l’avaluació física-química i sensorial del procés de tiratge tenint en compte diferents condicions del procés de producció entre elles, el tipus de tapament.
Entre les conclusions obtingudes de l’estudi de consumidors, fet amb 155 persones meticulosament seleccionades que són consumidores habituals de vins escumosos, cal destacar que la majoria dels participants de l’estudi relacionen el fet que la criança del vi escumós s’hagi realitzat amb tap de suro amb un producte de major qualitat i més sostenible. Tot i que també associen aquest fet amb un producte de més valor i estarien disposats a pagar més per aquesta tipologia de producte. Tot apunta que el vi escumós ideal és aquell que ha realitzat la segona fermentació amb tap de suro, que ha tingut un major temps de criança i que ha estat degollat manualment.
A nivell físic i sensorial, s’han detectat diferències significatives en alguns dels paràmetres dels vins escumosos avaluats, en funció del tipus de tapament utilitzat durant el tiratge, indicant una tendència al desenvolupament d’un perfil aromàtic més complex o amb major diversitat d’aromes en el cas dels taps de suro. Aquestes diferències han estat percebudes per un panel de tast de 8 tastadors qualificats i entrenats seguint una metodologia acreditada per ENAC. Podrien tenir un impacte crucial en les decisions de producció i comercialització dels vins escumosos en el futur, motiu pel qual es segueix investigant en aquesta línia.

SOBRE EL PROJECTE GO SENSOVI
El GO SensoVI ha estat una iniciativa col·laborativa que ha unit els sectors vitivinícola i surer per impulsar la recerca en sostenibilitat. L’objectiu principal del projecte ha estat estudiar l’efecte del tapament amb suro en la segona fermentació en ampolla (tiratge) dels vins escumosos, en contraposició al tap corona, que és el més utilitzat per la majoria d’elaboradors.
Aquest projecte ha estat liderat per un consorci d’empreses i institucions de referència en el sector: RECAREDO i GRAMONA, dos cellers CORPINNAT reconeguts per l’elaboració artesanal de vins escumosos de llarga criança amb tap de suro natural; les empreses elaboradores de taps OLLER i TESA de l’Associació d’Empreses Sureres de Catalunya (AECORK); i els centres de recerca Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), que també ha coordinat el projecte.
UN FUTUR MÉS SOSTENIBLE PER AL SECTOR VITIVINÍCOLA I SURER
Els resultats del GO SensoVI no només apunten a una millora en la qualitat i competitivitat dels vins escumosos, sinó que també tenen implicacions importants per a la sostenibilitat. L’ús del suro, un material 100% sostenible, reciclable i biodegradable, com a alternativa als taps de corona multimaterials, contribueix a preservar la biodiversitat dels boscos de sureda i promoure la gestió sostenible d’aquestes àrees naturals a Catalunya.
El projecte ha comptat amb un pressupost global de 246.511,63 € i ha estat recolzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per mitjà de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 i per la Unió Europea a través dels fons FEDER.
ELS BENEFICIARIS
Francisco Oller SA: empresa fundada l’any 1892, especialistes en la producció de taps per a vins escumosos, amb 300 milions de taps produïts (2021). Únic productor de taps de champagne a la Champagne, reconegut pel label francès Entreprises de Patrimoine Vivant.
Gramona: celler familiar amb tradició vitivinícola centenària, ubicat a Sant Sadurní d’Anoia. Conegut per la seva elaboració artesanal de vins escumosos de llarga criança amb tap de suro natural.
Recaredo: família de viticultors pioners en viticultura biodinàmica al Penedès, especialitzats en Brut Nature d’anyada i de llarga criança. Els seus escumosos es crien entre 30 mesos i més de 15 anys, sempre amb tap de suro natural.
TESA Cork (Tapones y Especialidades del Corcho S.A.): empresa familiar ubicada a Palafrugell des de 1958, especialitzada en la fabricació de taps amb discs de suro natural per a vins escumosos, caves i champagnes.
PER A MÉS INFORMACIÓ:
Cristina Martí
📞 635 80 21 04