El president-degà de l’ACE – CEEC assisteix a la presentació del Projecte Pilot per a la Biodiversitat de l’entorn de les vinyes i qualitats dels vins.
La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre els quals hi ha la varietat de raïm, el terreny, el microclima i/o l’entorn de la vinya.
La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: el microclima, el terreny i l’entorn formen unes condicions gairebé úniques per a cada parcel·la.
La influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. En molts vins, es reconeix alguna nota que associem amb notes florals, de bosc o plantes aromàtiques, però, fins ara, poques relacions s’han establert amb les aromes del vi. Tot i així, hi ha dos casos, com a mínim, en els quals s’han pogut demostrar aquestes influències: el cas de vinyes a prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i els fums d’incendis que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi.
Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn.
Els objectius principals del projecte són:
- Identificar els principals elements del paisatge botànic de l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi.
- Obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes.
- Identificar per anàlisi sensorial i instrumental les aromes dels vins de les parcel·les estudiades.
- Millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.