Organitzat per la Fundació per a la Recerca del Vi i la Nutrició (FIVIN) juntament amb el Wine Information Council (WIC), aquesta primera edició ha reunit més de 30 ponents i 250 congressistes internacionals.
Una de les seves conclusions principals és que la Dieta Mediterrània amb el seu patró dietètic i social, el que s’ha anomenat “l’estil de vida mediterrani”, és la més saludable, que inclou un consum moderat de vi, sempre amb els aliments.
La primera edició del congrés Lifestyle, Diet, Wine & Health 2023 ha destacat que un estil de vida saludable és fonamental per al benestar de la societat, i el que representa la Dieta Mediterrània és probablement el més saludable, i és molt més que una forma de alimentar-se, ja que promou una manera de conviure, de moure’s i sentir. Un estil de vida saludable permet viure més i millor.
Més de 30 investigadors internacionals s’han donat cita en aquest congrés que s’ha celebrat a Toledo durant els dies 19 i 20 d’octubre, organitzat per la Fundació per a la Recerca del Vi i la Nutrició (FIVIN) i la Wine Information Council (WIC) . Al congrés s’ha presentat l’evidència científica actualitzada sobre els beneficis que aporta a l’organisme un estil de vida saludable, que inclou una alimentació sana i equilibrada, la pràctica d’exercici físic i la importància en la quantitat i la qualitat del son.
El Dr. Ramón Estruch, president del Comitè Científic del congrés, explica que “Després de la pandèmia, és molt important reiniciar totes les reunions científiques on puguem discutir cara a cara els temes principals relacionats amb l’estil de vida i la salut”. També afirma que durant el congrés “es va remarcar la importància dels diferents patrons d’alimentació, la sinergia de diferents aliments (inclòs el vi) i el paper dels polifenols com un dels nutrients principals de la dieta mediterrània”. Tots aquests aspectes afecten la qualitat de vida i la longevitat, per la qual cosa tots ho hauríem de tenir en compte si volem tenir una vida llarga i plena”.
El congrés Lifestyle, Diet, Wine & Health 2023 reafirma la vigència de la Corba a “J” en la relació entre consum de vi i nombrosos marcadors de salut, principalment mortalitat
Al congrés es van presentar els resultats del darrer estudi del GBD (Global Burden of Diseases), l’organisme consultiu de l’OMS, que va llançar en un estudi previ que no hi havia un consum segur d’alcohol. Tot i això, l’últim estudi rectifica en part l’anterior, i reporta que el risc del consum d’alcohol equivalent a no beure és gairebé zero en els joves, però mostra una corba a “J” en els majors de 40 anys.
Aquesta corba a “J” indica que els bevedors moderats tenen menor risc de mortalitat que els abstemis i també menys que els bevedors excessius. Aquest revolt ja havia estat reportat en diverses metaanàlisis en els últims 20 anys i ha estat confirmat en estudis més recents. “Aquest efecte sembla més acusat al vi que amb altres begudes alcohòliques. Així mateix, s’ha destacat que la reducció de la incidència d’infarts de miocardi podria estar relacionada tant amb un efecte sobre l’arteriosclerosi com un efecte dels polifenols sobre la trombosi”, tal com va concloure el Dr. Josep Masip, membre del comitè científic del congrés, en finalitzar lesdeveniment.
Actualment, les recomanacions de la majoria d’institucions limiten el consum a dues begudes al dia en homes i una en dones, sempre vinculat als àpats i en una alimentació i un estil de vida saludables.
Declaració “Lifestyle Matters”
La celebració d’aquest congrés ha suposat la redacció i la publicació d’una declaració, signada per més de cinquanta científics, investigadors i metges assistents al congrés, que posa en relleu, des de l’evidència científica, la importància de mantenir una alimentació saludable i un estil de vida equilibrat.
Lifestyle, Diet, Wine and Health 2023 s’ha organitzat sota el patronat de l’Organització Internacional del Vi-OIV i el patrocini de Camp i Ànima i Junta de Castella-la Manxa, Organització Interprofessional del Vi d’Espanya – OIVE, D.O Catalunya, D.O Cava, Família Torres, Fundació Dieta Mediterrània, Globalcaja, Gust del Sud i Junta d’Andalusia, Denominació d’Origen Qualificada Rioja, Fundació Terra de Vinyes, Bourrassé, Barcelona Wine Week, Coravin, DeutscherWeinbauverband e., Federvini, Federació Espanyola del Vi , Vins de Jerez, D.O La Manxa, Sogrape, Unione Italiana Vini i Xpür by Amorin Cork. I, amb la col·laboració institucional del Ministeri d´Agricultura, Pesca i Alimentació – Aliments d´Espanya i Ajuntament de Toledo.