El passat divendres, 27 d’abril, es va celebrar la Nit de l’Enologia 2018. Va inaugurar l’acte el recent president-degà de l’Associació i el Col-legi, Joan Miquel Canals amb un parlament que va representar una declaració d’ intencions de cara al pròxim futur de ambdues entitats, ple d’iniciatives, reptes i energia per a complir-los.
La trajectòria de Montserrat Mascaró i Alemany ha merescut la consideració de millor trajectòria professional . Després de realitzar els estudis d’enginyeria agrícola i graduat en enologia per la Universitat Rovira i Virgili, màster en administració i direcció d’empreses en ESADE i haver emmagatzemat una gran experiència en INCAVI, Schenk i Henry de Vilamon, es va posar al capdavant de l’empresa familiar compartint dedicació tècnica i empresarial, i en la que en 1994 va realitzar un canvi de presentació de tots els seus elaborats.
Com sol ser habitual, Montserrat Mascaró va voler identificar-se com una elaboració pròpia, un cava jove, lleuger i afruitat: el brut nature “Pure”, procedent dels raïms de les vinyes de Mas Miquel (Tarragona) que va compartir amb els assistents.
Els germans Josep i Antoni Mata Casanova (Familia Recaredo), van rebre el guardó a l’enòleg sènior . Ambdós són el reflexa de la passió i vitalitat, en dos professionals consagrats a l’elaboració de cava durant més de sis dècades. El cava escollit per ells per a degustar amb els presents va ser un reserva de 10 anys de criança “Recaredo 2007” de macabeo, parellada i xarel·lo.
Ruth Troyano Puig , periodista especialitzada en enocomunicació i enoturisme, va ser la receptora del mèrit periodístic , un reconeixement a la seva infatigable i enèrgica labor de donar protagonisme als professionals de l’enologia en els nombrosos mitjans en els que col·labora, escrits i audiovisuals, en especial en les xarxes socials. Ruth Troyano va complementar un apassiona’t parlament sobre les dones pageses, amb un vi vermell cirera, “la Catalina” de Celler Vall Llach, en honor a una incansable treballadora de les vinyes de Porrera, que té 104 anys d’edat.
Els premis als guardonats van ser entregats pel president-degà de l’ Associació Catalana d’Enòlegs i del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, Joan Miquel Canals, així com per Xavier Agell, coordinador general de l’INCAVI, per Pere Bonet, president de la DO Cava, i per Josep María Albet i Noya, president de la DO Penedès.
Cada un dels guardonats va rebre l’escultura que identifica els premis de La Nit de l’Enologia i que consisteix en un decantador, al·legoria de la exigent i profunda transformació que requereix dedicar-se a la elaboració vinícola.