Pedro Muñoz a VADEVI: “El Brut Rosé Millésimé agrada molt al mercat japonès”

  • El director tècnic i enòleg del celler Roger Goulart parla del millor escumós rosat jove dels Premis Vinari 2024

Pedro Muñoz és el director tècnic i enòleg de Roger Goulart, celler que en pocs mesos de diferència ha recollit dos grans premis pels seus escumosos rosats: El Brut Coral Rosé 2022 guanyava medalla gran or als Barcelona Rosé, i recentment, el Brut Rosé Millésimé 2022 ha despuntat amb un gran or en la categoria d’escumosos rosats joves dels Premis Vinari 2024. “Estem molt contents, aquest tipus de reconeixements reafirmen l’aposta que hem fet a l’hora de pensar els vins d’aquesta categoria”, confessa durant una conversa amb Vadevi, on també emfatitza “la coherència” dels productes, que han convençut paladars experts en tots dos concursos.

És un producte que agrada a professionals i a consumidors no experts. De fet, explica Muñoz, el Millésimé és un dels productes més venuts en exportació. “A mercats exigents com el Japó agrada i està funcionant molt bé“, comenta, i sembla que no és l’únic perquè segons l’enòleg és un producte que continua guanyant adeptes. “Potser abans era un vi una mica més intens, i escoltant el mercat, que demanava productes rosats més pàl·lids, vam rebaixar-ne el color, sense caure en la pell de ceba provençal”, perseguint l’objectiu d’incrementar la presència en nous mercats. I d’un any per l’altre, recorda Muñoz, “vam remuntar vendes del producte i obríem mercat a països com els Estats Units i Canadà“. El Coral sí que acompleix aquest perfil de vi més pàl·lid, i la coexistència dels dos espumosos rosats els permet satisfer totes les demandes dels amants d’aquesta tipologia de producte.

 

El secret: la garnatxa

El Brut Rosé Millésimé és un vi escumós rosat que s’elabora a partir d’un cupatge de varietats, on predomina -de molt- la garnatxa, que acompanyen amb petits percentatges de pinot noir i monastrell. “D’entre les varietats de raïm autoritzades per fer cava, la garnatxa és la que dona més frescor i estabilitat en el color i envelliment del producte”, detalla Pedro Muñoz. “Nosaltres n’hem fet una aposta molt decidida, fins i tot, hem fomentat la plantació de vinya nova de garnatxa buscant aquest perfil i volum de vi que necessitem”.

Com a resultat, ens trobem davant un vi “fresc, llaminer, amb records de fruita vermella i gominola, sobretot quan és molt jove”, descriu l’enòleg. “La criança curta li aporta cremositat i algunes notes de pastisseria”, afegeix, resultant en conjunt un producte “potent, molt equilibrat i agradable en boca i amb una bona persistència al final”.

A Roger Goulart es produeixen vora les 800.000 ampolles anuals, amb una gamma molt definida de set vins des de fa temps, a la qual poden incorporar alguna producció limitada en resposta a peticions especials de clients. No tenen intenció d’incrementar massa el portfoli, però sí que a finals de 2025 és possible que arribi una novetat al celler: un blanc de noirs monovarietal de pinot noir. “Serà un Gran Reserva top de gamma”, apunta l’enòleg.

En el món del cava ham de ser valents i fer productes de gran categoria a preus que paguin la feina ben feta”. I conclou: “Hem de fer pagar pel valor afegit, si no ho fem nosaltres, ningú altre ho farà”.

 

FONT: VADEVI