Pere Campos, president dels enòlegs: “La Toscana és el Penedès d’Itàlia”

Aquest mes de novembre ha reunit a Sant Sadurní d’Anoia els enòlegs i enòlogues de Catalunya en el marc del seu congrés anual que, enguany, s’ha centrat a abordar solucions enològiques davant la pèrdua d’acidesa que provoca el canvi climàtic. Tot plegat, a partir d’un ampli programa de conferències que ha permès sentir veus autoritzades del panorama actual nacional i internacional, i que va tenir com a fi de festa un tast didàctic, dirigit pel millor sommelier català, Toni Albiol, per diversos vins escumosos de viticultura extrema.

L’enòleg de Cavas Hill i president de l’Associació d’Enòlegs de Catalunya, Pere Campos, comparteix amb Vadevi la satisfacció de l’esdeveniment que qualifica “d’èxit“. “És la tercera edició en què pengem el cartell de complet”, apunta, fins i tot ha incrementat el seguiment de les ponències en línia. “Estem consolidant el congrés com un espai de debat necessari per al nostre sector”, afegeix Campos. I tot plegat, afegirà el president, que va agafar les regnes de l’ACE a primers de 2022, amb la mirada de seguir consolidant l’estratègia de donar més visibilitat a la professió, alhora que sumar sinergies entre tots els actors del vi català.

“Els enòlegs interpretem la natura i la posem en una ampolla”

Pere Campos és un gran defensor de la professió. La seva, i la dels seus col·legues. “Tenim el millor ofici del món” dirà, com a professionals que converteixen la fruita del raïm en vi. “Som persones que interpretem la natura i la posem dins d’una ampolla“, i segueix, “els intermediaris entre la natura i les persones”. Més enllà del vessant cultural i territorial que representen, amb el seu dia a dia, insisteix que la seva feina “acompanya molts moments de vida de la gent”.

El producte és part de la seva mirada, però volen reivindicar que són molt més i que poden aportar altres facetes al món del vi. “Un enòleg pot elaborar vins, però també pot fer de comercial, vendre el seu producte o taps, ampolles… No tot queda dins el celler“, etziba. Campos també parla d’un intrusisme que cal combatre; i sobretot d’un futur que veu amb optimisme. “Cada cop hi ha més gent jove que s’interessa per la formació i l’ofici, i que entra a formar part del col·legi”

Tot plegat, en un moment, analitza, en què “el vi català viu el seu millor moment“. Sobresurt, dirà, malgrat les circumstàncies externes, la pandèmia, les guerres, els reptes amb els preus i la sequera. I tot plegat, perquè entén que hi ha un moment en què excel·leixen els professionals de tots els eslavons de la cadena i que “tots caminem cap al mateix sentit”.

El vi català no té sostre“, afegirà. “No hi ha ningú més al món que tingui tanta diversitat com nosaltres. Hi ha qui diu que el Penedès és com la Toscana; jo crec que La Toscana és el Penedès d’Itàlia“. I conclou: “Fins que no ens ho creguem més, no avançarem com a país de vins”.

 

Entrevista d’Eva Vicens al vadevi.elmon.cat