El proper 17 de novembre se celebrarà el Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023 (CIAEC23) amb el lema: Solucions enològiques a la pèrdua d’acidesa pel canvi climàtic
El propòsit d’aquesta nova edició de la trobada de referència per als professionals de la vitivinicultura és contribuir a la posada al dia dels professionals de l’enologia en una de les conseqüències més perjudicials del canvi climàtic.
Descarregar el programa de les conferències
El cicle de conferències del Congrés (sessió de matí, Zona horària GMT+1) es desenvoluparà en format híbrid: presencial i transmissió en directe per videoconferència.
Les 100 primeres inscripcions a les conferències en línia seran gratuïtes . Es recomana consultar les condicions particulars dinscripció .
Inscripció a la sessió de conferències del Congrés, format online
Els qui assisteixin a les conferències disposaran de traducció simultània a l’espanyol
L’ORGANITZACIÓ
Organitzen el Congrés el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i l’Associació Catalana d’Enòlegs ( ACE ), en col·laboració de la Confraria del Cava Sant Sadurní i l’Institut Català de la Vinya i el Vi ( INCAVI ), integrant sinergies al voltant de la vitivinicultura científica i la innovació enològica.
LES CONFERÈNCIES
La viticultura és un dels cultius més sensibles a les variacions provocades pel canvi climàtic i aquesta vulnerabilitat és cada vegada més notòria a les vinyes de clima mediterrani.
El principal resultat d’aquesta variabilitat és una pèrdua progressiva d’acidesa i un increment del pH en les collisses successives, variacions que finalment es traslladen al vi de manera que l’evolució d’aquests paràmetres incideix negativament en les propietats enològiques afavorint-ne la inestabilitat fisicoquímica i microbiològica. i empitjorant-ne la qualitat sensorial.
Per fer front a aquestes deficiències disposem actualment de mètodes per revertir la pèrdua d’acidesa actuant sobre aspectes concrets del procés elaboració:
Les pràctiques de cultiu , el seu efecte en la fertilització i els microorganismes del sòl, la bioacidificació microbiològica mitjançant l’ús de llevats específics a la fermentació, l’ addició d’àcid fumàric per la seva alta capacitat de disminució del pH i el filtratge del líquid fermentat mitjançant resines d’intercanvi iònic , una pràctica consolidada amb alternatives noves.
Amb la guia de reconeguts experts a cada camp del coneixement, el Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023 es converteix en un recorregut per les novetats de les diferents solucions a la pèrdua d’acidesa i la seva aplicabilitat, accions que seran imprescindibles per recuperar , gestionar i millorar si és possible el valor sensorial del vi resultant. Un objectiu que requereix disposar de mètodes d’avaluació de l’acidesa percebuda , que s’analitzaran igualment al congrés.
Perquè, en definitiva, la personalitat del vi no és només l’expressió del seu entorn (amable o hostil), també ho és del caràcter, el talent i l’experiència de qui l’elabora. I volem posar a la vostra disposició instruments necessaris perquè pugui expressar-los.
ELS PONENTS
Compartiran els seus coneixements experts amb els assistents i respondran les qüestions en els torns de preguntes:
Prof. Pierre-Louis Teissedre , Université de Bordeaux, Head Oenoviti International
https://www.researchgate.net/profile/Pierre-Louis-Teissedre
Dr. Gonzaga Santesteban , Departament d’Agronomia, Biotecnologia i Alimentació, Universitat Pública de Navarra
https://www.researchgate.net/profile/Luis-Santesteban
Dra. Gemma Roca Domènech , Tècnica-Investigadora de l’INCAVI
https://www.linkedin.com/in/gemma-roca-dom%C3%A8nech-phd-805a1514b/?originalSubdomain=ca
Dr. Arnau Just Borràs , Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Facultat d’Enologia, Universitat Rovira i Virgili
https://www.researchgate.net/profile/Arnau-Just-Borras
Sra. Anna Gomis , Investigadora de l’INCAVI, responsable del Panell Oficial de Tast de Vins de Catalunya
https://www.acenologia.com/analisis_sensorial_de_vinos_elaborados_con_variedades_minoritarias_recuperadas_en_espana/