Es reuneix per segona vegada la taula d’experts del projecte SUROCAT per treballar plegats l’esborrany dels estàndards que s’hauran de complir per obtenir el carnet europeu de pelador o peladora de suro. El document, que avaluarà les habilitats dels candidats tant per la pela manual amb destral com per la pela mecanitzada, fa referència a qüestions tan diverses com el manteniment diari de l’eina, l’avaluació de riscos, la preparació de la zona de treball o com operar de forma segura i eficient. Cadascun d’aquests àmbits inclou diversos paràmetres considerats indispensables per l’assoliment de les competències així com una relació de possibles errors a tenir en compte en el moment de l’examen.
Una vintena de professionals de la lleva i representants d’institucions forestals i sureres i centres de recerca i formació han participat a la reunió, que ha tingut lloc a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners.
El projecte
SUROCAT és un projecte del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus pel Desenvolupament Agrícola (FEADER). Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
La seva missió és la creació d’una certificació oficial de pelador de suro inspirada en el carnet europeu de motoserrista per posar en valor l’ofici, professionalitzar-lo, assegurar el relleu generacional i augmentar-ne la productivitat per mitjà de la inclusió de factors com la gestió del bosc o la mecanització de la lleva.
Aquesta i més notícies de la Newsletter del mes de març de l’ICSURO en aquest enllaç