Els efectes saludables que aporta el model de vida Dieta Mediterrània es van exposar a la primera Cimera Agroalimentària “Sistemes Alimentaris Globals” celebrada a Barcelona els dies 22 i 23 de març.
El Dr. Ramon Estruch, Consultor Sènior del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona, va exposar els efectes positius que un consum moderat de vi, en el marc d’una alimentació sana i saludable com és la Dieta Mediterrània, aporta a l’organisme.
Durant la seva intervenció a la taula rodona “Dieta Mediterrània i Salut” va comentar que “si busquem quina seria la dieta millor per a una major longevitat, la majoria dels estudis conclouen que és la Dieta Mediterrània, ja que aconsegueix endarrerir el deteriorament cognitiu i la incidència d’Alzheimer”. En aquest sentit, el Dr. Estruch va afirmar que hi ha quatre productes estrella: el vi, sempre amb moderació, l’oli d’oliva verge extra, les nous i el cafè, determinants d’aquest possible no deteriorament cognitiu, segons l’evidència científica, donat l’alt contingut en polifenols.
Un altre dels aspectes que va destacar sobre els efectes beneficiosos del consum moderat de vi és la millora del microbioma, sempre que aquest consum es produeixi sota una bona alimentació.
El Dr. Ramon Estruch va participar juntament amb la Dra. Antonia Trichopoulou, de la Universitat d’Atenes, el dr. Juan Sabaté, de la Lloma Linda University, Dr. Valentín Fuster, de la Muntanya Sinaí Medical Center de Nova York i la Dra. María Dolores Corella, de la Universitat de València a la taula rodona Dieta Mediterrània i Salut, moderada pel periodista de La Avantguarda, Josep Corbella.
Després del debat es va concloure que la Dieta Mediterrània, de la qual forma part el consum moderat de vi, té el potencial necessari per convertir-se en un referent del que podria ser un sistema alimentari sostenible: té més aliments d’origen vegetal que animal, prioritza el producte local i de proximitat predominen els aliments naturals versus els processats i intenta aprofitar tot l’entorn.
La comunicació responsable és important quan es tracten temes relacionats amb l’alimentació i la salut; per això, el Dr. Estruch va posar de manifest la importància de comunicar, sempre des del rigor científic.
En l’actualitat, nombrosos estudis científics demostren que, si siguin les pautes apropiades de consum moderat, i no es depassin, el vi pot formar part d’un estil de vida saludable i el consum té contrastats beneficis en la salut, sempre parlant d’adults sans. Pot ser perjudicial si es consumeix de forma abusiva tal com passa amb molts altres aliments. Per això és molt important distingir entre el consum moderat i el consum abusiu. Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no reemplaça el consell mèdic d’un professional.
Aquesta primera cimera Sistemes Alimentaris Globals ha reunit experts de tota la cadena de valor del sector alimentari de més de 25 països, i ha generat debat sobre qüestions tan rellevants com l’alimentació, el foodtech i la sostenibilitat. Aquest esdeveniment internacional ha estat organitzat per la Fundació Incyde de Cambres de Comerç espanyoles, la Fundació Dieta Mediterrània i la Fundació Triptolemos.