Entre els vins de la collita 2023, es troben un vi blanc, un vi negre de criança i dos vins escumosos
La Facultat d’Enologia de la URV ja té els nous vins de la collita de 2023. Cada any s’aprofita una part de les vinificacions fetes al Celler experimental de Mas dels Frares i s’embotellen una sèrie limitada. “Aquesta ha estat una anyada curta de producció a causa de l’excessiva calor i la sequera, però de qualitat, sobretot pel que fa als vins de criança”, explica Pedro Cabanillas, tècnic del celler Mas dels Frares.
El portfoli del celler de la Universitat Rovira i Virgili compta amb un total de quatre vins: el vi blanc, el vi negre de criança, l’escumós rosat Wintour i l’escumós Blanc de Blancs.
El vi blanc URV DO Catalunya és fruit d’una anyada càlida, però que evoluciona perfectament durant diversos anys. Està compost d’un 70% de Moscatell d’Alexandria i un 30% d’una mescla de les varietats Xarel·lo i Chardonnay. Es tracta d’un vi fresc, de bona intensitat aromàtica, bona acidesa i notes florals i afruitades.
El vi negre de criança URV DO Tarragona és un cupatge de la collita 2020 i està compost per Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 24%, Ull de llebre 22% i Garnatxa 14%. És un producte d’alta qualitat i que madura molt bé.
El vi escumós Wintour DO Tarragona es tracta d’un rosat de dotze mesos de criança en rima, elaborat amb barreja de Macabeu i Garnatxa negra. El tiratge d’aquest producte el realitzen els alumnes de l’International Master of Wine Tourism.
El vi escumós Blanc de Blancs DO Tarragona és un clàssic que barreja les varietats tradicionals Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay amb una criança en rima de tres a cinc anys de mitjana.
A excepció dels vins experimentals o elaborats per a activitats concretes, la resta es poden adquirir al Celler de Mas dels Frares.
Mas dels Frares, la finca de la Facultat d’Enologia
Els estudiants de la Facultat d’Enologia han contribuit al procés d’elaboració del vi, ja que el celler i els camps experimentals del Mas dels Frares són una eina essencial per a l’aprenentatge. D’aquesta manera posen en pràctica els coneixements de viticultura i vinificació, analitzen aspectes claus a la vinya, com ara l’efecte del marc de plantació, l’estrès hídric i l’ús del reg controlat en diferents varietats de raïm. Un cop feta la verema, veuen com totes aquestes qüestions tenen repercusió en el procés de vinificació al celler.